STRAH NASRED MORA

Morske nemani rastrgale katamaran, tri moreplovca preživjela nemoguće: ‘Ništa nam nije jasno‘

Trojica muškaraca spašena su iz mora u blizini Australije nakon što su morski psi napali njihov katamaran na napuhavanje

Snimke pokazuju uništeni stražnji dio plovila uronjen u vodu

 Handout/Afp/Profimedia

Trojica muškaraca s katamarana na napuhavanje izvučena su iz mora u ranim jutarnjim satima u srijedu nakon što je nakon "nekoliko napada morskih pasa" njihovo plovilo djelomično potonulo uz sjeveroistočnu obalu Australije.

Dvojica Rusa i jedan francuski državljanin, u dobi od 28 do 63 godine, bili su na brodu na putu iz Vanuatua u sjeveroistočni australski grad Cairns, objavila je australska uprava za pomorsku sigurnost (AMSA).

Putnici broda od 9 metara, inače registriranog u Rusiji, upali su u nevolju kada su morski psi napali njegove trupove na napuhavanje.

"Oba trupa broda su oštećena nakon nekoliko napada morskih pasa", navodi AMSA u priopćenju, prenosi CNN.

Snimke objavljene na internetskoj stranici australske službe pokazuju stražnji dio plovila uronjen u vodu.

‘Sretni su što su spašeni‘

Nakon što je primila poziv u pomoć tijekom noći, AMSA je zatražila pomoć broda za prijevoz vozila Dugong Ace koji plovi pod zastavom Paname, a koji je potom izveo operaciju spašavanja oko 830 kilometara jugoistočno od Cairnsa u Koraljnom moru.

AMSA je na mjesto događaja poslala i spasilački zrakoplov. Dežurni koordinator AMSA-e Joe Zeller rekao je kako je nedostajao "velik dio" trupa broda kada je pronađen.

"Mnogo je razloga zašto brodove napadaju morski psi. Međutim, motivacija ovih morskih pasa je nejasna", rekao je.

Zeller kaže da putovanje od Vanuatua do Cairnsa, dugo 2200 kilometara, obično traje oko dva do tri tjedna, ovisno o vremenskim uvjetima.

"Tri muškarca su jako sretna što su spašena i svi su zdravi", rekao je Zeller. Očekuje se da će trojka stići u australski Brisbane u četvrtak ujutro, priopćila je AMSA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:18