EKIPA ZA LIKVIDACIJE

Mosad kopirao putovnice stvarnih ljudi koji su sada na listi Interpola

Britanija, Irska i Francuska od izraelskih veleposlanika traže objašnjenje jer su u akciji, za koju se vjeruje da ju je izveo Mosad, korištene putovnice s podacima njihovih građana

LONDON - Policija u Dubaiju gotovo je posve sigurna da su prošlomjesečno ubojstvo zapovjednika vojnog krila Hamasa u tom emiratu izveli izraelski agenti, izvijestio je lokalni list National.

- Naša istraga pokazuje da je Mosad upleten u ubojstvo al-Mabhuha. Da Mosad stoji iza ubojstva, sigurno je 99 posto, ako ne 100 posto - rekao je šef policije Dahi Tamim.

Diplomatski skandal

Zbog prošlomjesečnog atentata na Hamasova zapovjednika Mahmuda al-Mabhuha u luksuznom hotelu u Dubaiju posljednjih se dana razvio pravi međunarodni diplomatski skandal, jer je tim za likvidaciju u Ujedinjene Arapske Emirate ušao s lažnim europskim putovnicama.

Izraelski ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman inzistira kako nema dokaza da je Mosad sudjelovao u ubojstvu, ali je dodao da Izrael vodi “politiku neodređenosti” kad je riječ o obavještajnim pitanjima. No, zbog načina na koji je ubojstvo izvedeno, u europskim prijestolnicama malo je sumnje da iza atentata stoji izraelska obavještajna služba.

Britanski Daily Mail piše da su četiri tima atentatora u Dubai krenula iz Pariza, Frankfurta, Rima i Züricha. Uz pomoć sofisticiranih komunikacijskih uređaja svoj su napad iskoordinirali do savršenstva i ubili al-Mabhuha. O tome kako su to učinili postoji nekoliko teorija. Prema jednoj, ženska osoba koja je putovala s irskom putovnicom na ime Gail Folliard, prerušena u djelatnicu hotela, ušla je Mabhuhu u sobu i uštrcala mu drogu koja je izazvala srčani udar. Prema drugoj teoriji, atentatori su mu upali u sobu i ugušili ga. Do vremena kada je tijelo pronađeno, cijeli je tim za likvidacije već bio izvan zemlje.

Sedam mobitela

Policija u Dubaiju priopćila je kako sada vjeruje da tim nije imao samo 11 ljudi, nego još najmanje šest osoba, uključujući još jednu ženu. Vlasti u Beču istražuju pak je li Austrija bila logistički centar za operaciju, s obzirom na to da je otkriveno da je sedam mobitela koje su ubojice koristili imalo austrijske SIM kartice.





Tri irske putovnice

No, posljednjih se dana razbuktao skandal oko korištenja europskih putovnica u atentatu: od 11 osumnjičenih za kojima je izdana Interpolova tjeralica, šest ih je imalo britanske putovnice, tri irske, te po jedan njemačku i francusku.

Britanski premijer Gordon Brown zbog cijele je priče navodno bijesan. U operaciji su korištene putovnice s podacima Britanaca koji su davno emigrirali u Izrael - brojevi i imena na putovnicama su stvarni, fotografije promijenjene, a potpisi lažirani. Premijer je stoga najavio da će slučaj istražiti Agencija za ozbiljni organizirani kriminal (Soca), koja se inače bavi slučajevima međunarodne trgovine droge, krijumčarenja ljudi, prijevarama i pranjem novca, a izraelski veleposlanik u Britaniji pozvan je na “razmjenu informacija” u Foreign Office.

Ljudima prijeti uhićenje

Zbog tri krivotvorene irske putovnice, čiji su brojevi kopirani s pravih dokumenata, i veleposlanik u Dublinu pozvan je na razgovor. Irska je uspjela o slučaju obavijestiti dvoje svojih državljana, koji su ovog vikenda planirali putovati u inozemstvo, a moglo im se dogoditi da budu uhićeni jer je na njihovo ime zapravo raspisana Interpolova tjeralica. Ministar vanjskih poslova Micheál Martin rekao je da je riječ o “ekstremno ozbiljnom” incidentu kojim je povećan “rizik za sigurnost irskih građana”.

Objašnjenje od ambasadora zatražio je i Pariz, gdje je priopćeno da je francuska putovnica koju je koristio jedan atentator krivotvorena. Izvor blizak francuskim obavještajnim službama za Reuters je rekao da je francuska putovnica imala stvaran broj, ali ne i ime, te da je riječ o iznimno dobroj krivotvorini.

No, zgražanje ne prestaje ni u Izraelu. Sve su glasniji zahtjevi da izraleska vlada objasni kako se dogodilo da obavještajna služba ukrade identitet sedmero izraelskih državljana. Naime, vlasnici sedam europskih putovnica čiji su podaci iskorišteni za izradu lažnih putovnica imali su dvostruko, izraelsko državljanstvo.

Istragu traže i u Izraelu

Yisrael Hasson, bivši zamjenik šefa izraelske domaće obavještajne agencije Shin Bet, zatražio je parlamentarnu istragu jer “nitko ne smije koristiti tuđi identitet bez dopuštenja”. Istaknuti komentator Ha’aretza, Amir Oren, pozvao je Meira Dagana, zapovjednika Mosada, da podnese ostavku jer je “korištenje identiteta pravih, živućih, nevinih Izraelaca za dokumentaciju u operaciji protuzakonito”, dok je komentator Ma’ariva Ben Caspit napisao da su sada “nevini izraelski državljani postali predmet međunarodnog lova Interpola”.

Umiješani i Palestinci

Povećavajući konfuziju oko toga što se točno dogodilo, palestinski izvori tvrde da su u ubojstvo bili upleteni i jedan visokopozicionirani dužnosnik Hamasa te dva bivša pripadnika sigurnosnih snaga lojalnih suprotstavljenoj skupini, Fatahu palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa. Britanski Guardian piše da je hamasovac Nehru Masud, pripadnik Brigada Izedin al-Kasam kao i al-Mabhuh, uhićen u Siriji te da se za njega vjeruje da je atentatorima pomogao indentificirati al-Mabhuha kao metu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 04:01