OPTUŽBE

Mosadovce razotkrio potres na Novom Zelandu?

Nagađa se da su agenti bili u misiji krađe podataka za krivotvorenje putovnica
 AFP

CHRISTCHURCH - Izraelska tajna služba Mossad optužena je da je provodila špijunsku operaciju na Novom Zelandu, otkrivenu jer je jedan od agenata poginuo u potresu koji je pogodio grad Christchurch u veljači.

Prema pisanju tamošnjeg Southland Timesa, kod Izraelca Benyamina Mizrahija (23), mladića koji je poginuo zbog urušavanja zgrade na automobil u kojemu se nalazio, pronađeno je pet putovnica. U vozilu su se u tom trenutku nalazile još tri osobe koje su u roku od 12 sati napustile Novi Zeland. Navodno su se zaustavili samo kako bi fotografirali razbijeni automobil i predali njegovu izraelsku putovnicu dužnosnicima izraelske ambasade.

Provala u sustav

Southland Times izvijestio je također kako se s tim u vezi istražuje je li bilo provala u nacionalni policijski sustav. - Točno je da je otvorena istraga, ali nema dokaza da ti muškarci nisu bili backpackeri - komentirao je jučer novozelandski premijer John Key.

Neobična reakcija

Dodao je kako je prema informacijama kojima on raspolaže, poginuli čovjek imao dvije putovnice, i to jednu europsku i jednu izraelsku.

No, Fred Tulett, urednik Southland Timesa, istaknuo je “neobičnu reakciju” izraelskih vlasti nakon potresa, objašnjavajući kako je premijer Key dobio četiri poziva od izraelskog kolege Benjamina Netanyahua na dan potresa.

U Christchurch je poslana i spasilačka ekipa iz Izraela koja je, iako nije dobila dopuštenje za rad, zaustavljena u “crvenoj zoni”, teško stradalom, zabranjenom području. Iz Jeruzalema je stigao i forenzički tim kako bi pomogao identificirati žrtve, među kojima je na kraju bilo troje Izraelaca.

Upravo je to zabrinulo novozelandske sigurnjake. Naime, forenzičari su dobili pristup policijskoj bazi pa su lako mogli srediti kasniji “daljinski” pristup podacima.

Policija ipak tvrdi da podaci nisu bili ugroženi, a izraelski veleposlanik ističe da je “uključenost Mossada” znanstvena fantastika. Stručnjaci, pak, nagađaju da su agenti bili u misiji krađe podataka kako bi krivotvorili novozelandske putovnice koje su vrlo cijenjene kod obavještajnih agencija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 09:23