PODIJELJENA RUSIJA

Moskovljani ne vjeruju da će biti rata: ‘Sve je ovo besmisleno, ne želim se boriti protiv bratskog naroda‘

U Moskvi prevladava mišljenje da Ukrajina ima pravo na samoodređenje, no u pograničnom Šebekinu skloni su podržati separatiste

Diljem pograničnog Shebekina postavljeni su spomenici koji podsjećaju na ratna stradanja

 Alexander Nemenov/Afp/Profimedia

Uzavrele strasti Rusije s jedne i Ukrajine s druge strane nemaju previše veze s razmišljanjem "malih ljudi" koji ratne prijetnje smatraju samo huškanjem i politikantstvom. Barem tako misle Moskovljani, koji ne vjeruju da će doći do rata.

"Do globalnog rata sigurno neće doći. Amerikanci se neće boriti za Ukrajince", rekla je umirovljenica Elena Pavlova.

Njezin dvostruko mlađi sugrađanin, konobar Grigor, objasnio je zašto ne želi da dođe do rata. "Ne želim se boriti protiv bratskog naroda. Svi smo mi Slaveni. To je neprihvatljivo", rekao je i dodao da im Ukrajinci "ne prijete zauzimanjem teritorija, pa je sve besmisleno."

POGLEDAJTE ŠTO SU O MOGUĆEM RATU REKLI RUSI:

A da Rusima ne treba teritorij Ukrajine misli građevinski radnik Artjom Ivanov iz Šebekina u blizini granice s Ukrajinom.

"Sve je u Božjim rukama. Naravno, branit ćemo se ako nas napadnu, ali ne treba nam tuđa zemlja. Zemlje i resursa Rusija ima napretek", rekao je Ivanov prije no što je otkrio što misli o potencijalnom neprijatelju: "Ukrajinci dugo čekaju da ih aneksiramo. Ljudi nisu budale i znaju prepoznati marionete na vlasti."

Njegova sugrađanka Nadežda Dolja smatra da "količina oružja koja ondje pristiže svakog dana može ih sve izbrisati s lica zemlje". Zapitala se stoga umirovljen trgovkinja: "Tko će intervenirati, tko će im pomoći, ako ne Rusija?"

Međutim, Moskovljanin Rustem Varackeljan smatra da intervencije nisu potrebne već da Ukrajina "ima pravo na samoodređenje i na to da sami odaberu svoj put, što bi trebalo razriješiti mirno", rekao je ekonomist i dodao da se "svaka razumna osoba boji rata jer od rata nikad nitko nije profitirao."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:53