NI RUSI, NI SAD NE POPUŠTAJU

Moskva će odgovoriti ako se udari na Siriju

Sergej Lavrov i Rex Tillerson
 REUTERS

Odnosi Rusije i SAD-a su degradirani. Bolje je bilo s Obamom, nego sada s Trumpom. U ovu administraciju imamo manje povjerenja nego u Obaminu, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin tijekom boravka američkog državnog tajnika Rexa Tillersona u Moskvi.

Rexu Tillersonu nije lako u Moskvi: došao je u trenutku kad su ionako loši rusko-američki odnosi postali još gori te su se, umjesto očekivanih razgovora o normalizaciji odnosa, začuli vrlo teški tonovi, a Moskva je nastupila britko i bez rukavica. Rusi su ljuti zbog raketiranja njihova saveznika Bašara al-Asada u Siriji, ali i iznenađeni tako odlučnom i oštrom reakcijom Donalda Trumpa koju očito nisu očekivali.

Upozorenje

Sergej Lavrov je odmah na početku susreta svoga kolegu Tillersona upozorio da Moskva neće tolerirati ponavljanje sličnih situacija. Ruski mediji te riječi već tumače kao upozorenje da će Moskva imati odgovor ako položaji njihova saveznika budu napadnuti. Putin se dodatno obrušio i na američke saveznike iz NATO-a, koje je s podcjenjivanjem nazvao "klimavcima" koji ništa ne analiziraju i ne znaju. Rusi zapravo sada konačno žele čuti što mogu očekivati od vanjskopolitičke pozicije Trumpove administracije koja je za njih još uvijek "maglovita i zagonetna", kako kaže pomoćnik Sergej Rjabkov. On je još napomenuo da je sadašnja retorika Bijele kuće prema sirijskom problemu "primitivna i bahata".

Lavrov je svom američkom kolegi Tillersonu također odmah rekao da neće razgovarati tonom ultimatuma te da su američki zahtjevi da se Moskva odrekne svoga sirijskog igrača Bašara al-Asada "kratkovidni i apsurdni" (to je rekao i predsjednik Putin). Doduše, kaže kako "američki ultimativni ton" shvaća više kao "pokazivanje mišića", nego kao stvarnu prijetnju. Sergej Lavrov negirao je "kemijsku aferu" u Siriji te napomenuo da su Amerikanci reagirali brzopleto, a nisu pokušali odgonetnuti što se zapravo dogodilo. "Rusiju nikada nitko nije i ne može stavljati u poziciju da bira te da se prema njoj ponašaju po onoj 'tko nije s nama, taj je protiv nas'. To je lažna dvojba", izjavio je Lavrov.

Zahtjevi

A upravo su tako u Moskvi shvatili američke zahtjeve u vezi sa Sirijom, odnosno Bašarom al-Asadom. Moskva je, barem zasad, dala podršku Asadu i izravno poručila da ga neće žrtvovati, iako je jasno da je on jedan od glavnih kamena spoticanja u rješavanju sirijskog problema te smetnja da se sve snage usredotoče na borbu protiv IS-a. "Bašar al-Asad legitimni je predsjednik Sirije i zapovjednik sirijske vojske koja se bori s međunarodnim teroristima koji su okupirali velik dio njegove zemlje", ustvrdio je Lavrov.

No, Amerikanci i dalje inzistiraju da je Moskva znala za kemijski napad i nije ništa učinila da ga spriječi te su rekli kako Kremlj može sačuvati obraz samo odricanjem od Bašara al-Asada. Trenutačno se čini da je pat-situacija te da niti jedna strana ne namjerava popustiti.Rusija se neočekivano našla u problemu u Siriji gdje je praktički bila istisnula SAD koji se sada vrlo bučno vratio na teren.

Prema mišljenju nekih analitičara i u Rusiji, dvije su mogućnosti: ili se Bašar al-Asad osilio pa time i samu Moskvu stavio u neugodnu poziciju, koju Putin ne želi priznati jer bi time pokazao da ga ne može kontrolirati, ili je Putin pustio Asada da izvede kemijski napad kako bi testirao reakciju Bijelu kuće. Naime, potpuno je jasno da Rusi - koji su puno očekivali od Donalda Trumpa u vezi s normalizacijom odnosa i ukidanjem sankcija jer su bili uvjereni da će se Trump okrenuti isključivo unutarnjoj politici te da će voditi izolacionističku vanjsku politiku - ipak nisu do kraja bili načisto što on namjerava napraviti, pa su ga ovim natjerali na reakciju.

Bez stručnjaka

Možda Putin nije očekivao odgovor poput raketnog udara, ali sada je barem jasno što se od Trumpa može očekivati. Ruskim medijima nije promaklo da je Rex Tillerson na ovako važan sastanak došao bez ijednoga poznatog stručnjaka za Rusiju.

John McCain: Rusija se previše upliće na Balkan, i to nas brine

Američki senator John McCain je tijekom jučerašnjeg posjeta Crnoj Gori napao Rusiju zbog njezinih pokušaja da se upliće u zbivanja na Balkanu.

McCain, vijetnamski veteran koji je jedan od najgorljivijih republikanskih zagovornika s oštrim odnosom prema Moskvi, snažno je poticao ratifikaciju sporazuma o ulasku Crne Gore u NATO. U tome je konačno i uspio pa je američki predsjednik Donald Trump u utorak i potpisao taj dokument. U vezi s pokušajem državnog udara na dan izbora u Crnoj Gori prošle godine, McCain je izjavio kako "ponašanje dijela Rusa u regiji i svijetu nije prihvatljivo". Naime, crnogorski su istražitelji nedvojbeno zaključili da su neki ruski agenti bili aktivno uključeni u taj čin. To su potvrdile i brojne obavještajne službe zapadnih zemalja, dok Moskva odbacuje sve takve optužbe. Senator McCain je zaključio da "rusko ponašanje zahtijeva našu solidarnost i snagu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 06:04