SPORNO PITANJE

Moskva kaže da su međunarodne sankcije prepreka obnovi sporazuma o izvozu žita

Crnomorska inicijativa za žitarice, koju su Rusija i Ukrajina potpisale prošlog srpnja, stvorila je siguran koridor
 Andrey Borodulin/Afp

Moskva je u ponedjeljak poručila da je "neprimjereno" produžiti sporazum o izvozu ukrajinskih žitarica crnomorskom rutom dok se ne ukine sankcije protiv ruskog izvoza poljoprivrednih proizvoda te dok se ne razriješe druga pitanja.

Crnomorska inicijativa za žitarice, koju su Rusija i Ukrajina potpisale prošlog srpnja, stvorila je siguran koridor koji je omogućio izvoz žita iz blokiranih ukrajinskih luka.

Sporazum, koji je sklopljen posredovanjem Ujedinjenih naroda i Turske, produljen je za dodatnih 120 dana u studenom.

On istječe idućeg mjeseca, ali Rusija je signalizirala da nije zadovoljna s nekim aspektima sporazuma te je zatražila ukidanje sankcija koje utječu na izvoz njezinih poljoprivrednih proizvoda.

"Naše stajalište po pitanju nastavka Crnomorske inicijative ostaje isto", rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Veršinjin u intervjuu za RTVI.

"Bez opipljivih rezultata u provedbi Memoranduma Rusije i UN-a - prije svega se to odnosi na uklanjanje sankcija ruskom poljoprivrednom izvozu - produženje ukrajinskog dokumenta je neprikladno", kazao je.

Zapadne sankcije nisu izrijekom uvedene izvozu ruskih poljoprivrednih proizvoda, ali Moskva kaže da sankcije financijskom sektoru, logistici i osiguranju predstavljaju "barijeru" izvozu žita i gnojiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:45