ANTISEMITIZAM RUSIJE

Moskva kreće u likvidaciju neprofitne organizacije koja pomažu Židovima da odsele u Izrael: ‘To su strani agenti!‘

Rusko ministarstvo pravosuđa poslalo je pismo moskovskom uredu Židovske agencije u kojem se navodi da će ih smatrati ‘stranim agentom‘

Sjedište Židovske agencije za Izreal u Moskvi

 Kirill Kudryavtsev/Afp

Moskva je krenula u "likvidaciju" neprofitne organizacije koja pomaže Židovima u iseljavanju u Izrael.

Ruskom ogranku nevladine organizacije Židovska agencija za Izrael, naime, prijeti zatvaranje zbog navodnog kršenja zakona.

Rusko ministarstvo pravosuđa u lipnju je poslalo pismo moskovskom uredu Židovske agencije u kojem se navodi da će se smatrati "stranim agentom". To je uslijedilo nakon trogodišnje istrage, pri čemu je Rusija tvrdila da je Židovska agencija nezakonito prikupljala informacije o ruskim građanima. Slučaj se pred sudom našao još krajem srpnja. Na ročištu održanom u petak, sud u Moskvi je odbio zahtjev agencije za dvomjesečnim procesom mirenja, ali je odobrio jednomjesečnu odgodu suđenja.

The Times of Israel piše kako je organizacija već poduzela korake da promijeni svoje aktivnosti u Rusiji u skladu sa zahtjevima ruskog ministarstva pravosuđa. Iako je odvjetnik Židovske agencije Andrej Grišaev rekao kako još uvijek postoji "nada za pomirenjem" u roku od mjesec dana, organizacija je već krenula s pripremama za najgori scenarij. Kako navodi The Jerusalem Post, Židovska agencija spremna je djelovati u cijelosti online ili telefonski u Izraelu, dok i dalje šalje sredstva u Rusiju kada god je to potrebno.

Moskovski rabin u egzilu, Pinchas Goldschmidt, vjeruje da su pravi razlozi za pokušaj zatvaranja agencije dvojaki - kritika Yaira Lapida, izraelskog premijera, o ratu u Ukrajini i "odljev mozgova" povezan s egzodusom ruskih Židova u Izrael.

Lapid je razbjesnio Moskvu optužujući je za ratne zločine u Ukrajini dok je još bio ministar vanjskih poslova u travnju. Također je rekao da "nema opravdanja" za Putinovu invaziju.

Goldschmidt, ujedno i predsjednik Konferencije europskih rabina, pobjegao je iz Rusije u ožujku i otvoreno osudio rat.

"Rusija je zabrinuta zbog odljeva mozgova, ali ruska vlada učinila je mnogo više da ubrza odljev mozgova u posljednjih 176 dana, nego što je to učinila Židovska agencija", rekao je Goldschmidt za britanski Times, "Ako to želi zaustaviti, treba zaustaviti rat."

Procjenjuje se da je od početka Putinove invazije na Ukrajinu oko 20 tisuća Židova napustilo Rusiju. Goldschmidt smatra da je broj bliži 40 tisuća, ako se računaju Rusi kojima je dopušten ulazak u Izrael zbog židovskog podrijetla, a ne samo zbog stjecanja državljanstva.

Goldschmidt je dodao kako je razlog odlaska bila zabrinutost zbog antisemitizma u Rusiji, te podsjetio na povijest predrasuda koja seže do pogroma iz carističkog doba, Staljinovog čišćenja židovskih protivnika poput Grigorija Zinovjeva i Leona Trockog i zavjere liječnika iz 1950-ih, navodne zavjere uglavnom židovskih liječnika da ubiju vodeće vladine dužnosnike.

"Svaki ruski Židov zna za ovo i bilo je crvenih zastava", rekao je Goldschmidt. "Lavrovljev komentar da je Hitler bio Židov jedan je primjer."

Dok se organizacija obračunava s Kremljom, na čelo Židovske agencije za Izrael došao je novi predsjednik – bivši general IDF-a Doron Almog. Almog, bivši načelnik Južnog zapovjedništva Izraelskih obrambenih snaga, u srpnju je jednoglasno izabran od strane 120-članog upravnog odbora agencije. U nedjelju je preuzeo dužnost od vršitelja dužnosti Yaakova Hagoela, koji je obnašao privremenu dužnost otkako je bivši predsjednik Isaac Herzog napustio organizaciju i postao predsjednik Izraela 2021. godine.

"Pod mojim vodstvom, Židovska agencija nastavit će pomagati svakom Židovu koji želi emigrirati u Izrael i voditi operacije spašavanja širom svijeta", rekao je novi predsjednik Židovske agencije prvog dana na novoj dužnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:02