BIDEN ZAPRIJETIO

Moskva odgovara: ‘Sjeverni tok 2 ionako je bitniji Europi, mi ćemo naći kupce plina ako i ne proradi‘

Joe Biden zaprijetio je Rusiji da Sjevernog toka 2 ‘neće biti‘ u slučaju eskalacije situacije oko Ukrajine

Karta koja prikazuje kuda prolazi plinovod Sjeverni tok 2, s lijeve strane Vladimir Putin i prizori gradnje plinovoda

 AFP

Pod pretpostavkom da plinovod Sjeverni tok 2 ne bude pušten u rad, Rusija će naći druge kupce za taj plin, rekao je u intervjuu za RIA Novosti stalni predstavnik Rusije pri Europskoj uniji Vladimir Čižov.

Američki predsjednik Joe Biden zaprijetio je da Sjevernog toka 2, koji je već položen po dnu Baltičkog mora, ali još nije pušten u rad, "neće biti" u slučaju eskalacije situacije oko Ukrajine.

Odgovarajući na tu izjavu, Čižov je rekao da je pokretanje Sjevernog toka 2 "potrebno prvenstveno europskim potrošačima, a ne čak i samoj Rusiji".

"Naći ćemo gdje i kako prodati plin, ako hipotetski zamislimo da neće biti Sjevernog toka 2", rekao je Čižov.

Ranije je izjavio da Rusija, odnosno Gazprom, nije dužan povećati izvoz plina u Europsku uniju. Napomenuo je da Rusija već isporučuje dodatne količine, iako ne u mjeri u kojoj to želi Bruxelles.

Sjeverni tok 2 je izvozni plinovod kapaciteta 55 milijardi kubnih metara godišnje iz Rusije u Europu. Polaganje cijevi je završeno, ali plinovod ne može proraditi bez certifikacije, koja je obustavljena.

Kada njemački regulator donese nacrt odluke o certifikaciji, bit će potrebno mišljenje Europske komisije koja namjerava donijeti zaključak nakon konzultacija s Ukrajinom.

U međuvremenu, cijene plina na europskom tržištu višestruko su porasle u odnosu na prošlogodišnje ljeto. Vlasti europskih zemalja više puta su optuživale Rusiju da je izazvala energetsku krizu. Rusi, s druge strane, kažu da su Bruxellesu nudili nastavak suradnje u obliku dugoročnih ugovora, ali je Europska komisija inzistirala na tržišnim cijenama, što je dovelo do krize.

Gazprom je u utorak objavio da je cijena njegovog plina u prosincu iznosila 517,8 dolara, u odnosu na 156,6 dolara u prosincu 2020. Prosječna cijena za cijelu prošlu godinu bila je 272,8 dolara.

Te cijene višestruko su niže od burzovnih. Tako je 21. prosinca prošle godine burzovna cijena plina u Europi prvi put u povijesti premašila je 2000 dolara za tisuću kubičnih metara, na valu nadolazećeg hladnog vremena i nenormalno niskih rezervi u europskim podzemnim skladištima.

No, idućih dana cijena se korigirala s obzirom na zatopljenje, pojačanu proizvodnju struje iz vjetroelektrana i povećanog broja tankera koji prevoze ukapljeni prirodni plin LNG iz SAD-a u Europu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2022 19:47