NOVI OBRAT?

Moskva pojasnila Putinovu izjavu o nuklearnom naoružanju: ‘SAD se ponaša krajnje neprijateljski, ali...‘

Putin je u utorak izvijestio da obustavlja sudjelovanje Rusije u ugovoru Novi START

Arhivska fotografija

 Natalia Kolesnikova/Afp

Rusija će i ubuduće poštovati obvezu smanjenja svog nuklearnog arsenala u skladu s ugovorom Novim START-om, unatoč odluci da obustavi sudjelovanje u tom važnom rusko-američkom ugovoru o razoružanju koju je obznanio predsjednik Vladimir Putin.

"Rusija želi zadržati odgovoran pristup i nadalje će, do isteka ugovora, strogo poštovati količinske granice za ofenzivno strateško oružje", navodi se u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Putin je u utorak izvijestio da obustavlja sudjelovanje Rusije u ugovoru Novi START, koji je posljednji bilateralni ugovor Moskve i Washingtona o nuklearnom razoružanju kojega je trajanje produljeno do 5. veljače 2026.

Rusko ministarstvo je tu odluku opravdalo "rušilačkim djelovanjem Sjedinjenih Država" optuživši ih za višestruko kršenje teksta potpisanog 2010. koje "ugrožava njegovu primjenu".

S jedne strane, ističe Moskva, "krajnje neprijateljsko raspoloženje Washingtona" i njegovo "otvoreno zauzimanje za zlonamjernu eskalaciju sukoba u Ukrajini" stvorili su "potpuno drukčije sigurnosno okružje" za Rusiju.

"SAD i Zapad kojim on upravlja, pokušavaju naškoditi našoj zemlji na svim razinama, na svim poljima i u svim dijelovima svijeta", tvrdi ruska diplomacija, ocijenivši da "status quo više nije moguć".

Rusija pak, s druge strane, ocjenjuje da se arsenali NATO-ovih triju nuklearnih sila, SAD-a, Francuske i Velike Britanije, "moraju zajedno uzeti u obzir u procesu ograničavanja i smanjenja", a Novi START se tiče samo Moskve i Washingtona.

Najposlije, Rusija ističe da činjenica da SAD uspostavlja sustave proturaketnog štita koji su kadri presretati ruske bojne glave, čini Novi START nedjelotvornim.

Rusija ujedno optužuje Washington da "nije poštovao" tekst kada je "izuzeo više od sto vrsta američkog ofenzivnog strateškog oružja iz odredbi ugovora ili ih je proglasio konvertiranima, ne dajući Rusiji mogućnost provjere".

Po riječima ruske diplomacije, Moskva može povući obustavu Novog START-a ako Washington pokaže "dobru volju" za "globalnu deeskalaciju".

Rusija je još početkom kolovoza obznanila da obustavlja planirane preglede u vojnim bazama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:54