UZBUNA NA ISTOKU

Moskva poručuje da će zadržati vojne snage u blizini Ukrajine sve dok se to smatra potrebnim

Situacija je i dalje krajnje nemirna, eskalira i mijenja se na gore. Ispaljuje se sve više granata, rekao je vođa separatista u Donbasu
Denis Pušilin
 Valeriy Melnikov/Sputnik/Sputnik via AFP

Kremlj je u srijedu rekao da će Rusija zadržati vojne snage blizu svoje granice s Ukrajinom sve dok to smatra potrebnim, a separatisti koje podržava Rusija kažu da se stanje u ukrajinskoj regiji Donbasu pogoršava.

Zapadne države pozvale su na suzdržanost nakon što je Ukrajina podigla uzbunu zbog gomilanja ruskih snaga blizu svoje granice i porasta nasilja duž linije između kijevskih snaga i separatista na istoku Ukrajine.

Kijev je u utorak pozvao NATO da predstavi plan za njegovo pridruživanje zapadnom vojnom savezu, izazvavši odmah reakciju Moskve, koja se žestoko protivi istočnoj ekspanziji bloka.

Zastoj je udvostručio pritisak na rusku rublju, koja je u srijedu dosegla najnižu razinu prema dolaru u pet mjeseci.

Rusija je rekla da su njezini vojni pokreti obrambeni i da ne predstavljaju nikakvu prijetnju.

U srijedu je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov upitan koliko će dugo ruske snage biti smještene u blizini Ukrajine.

"Ruske oružane snage nalaze se na ruskom teritoriju na mjestima koja se smatraju potrebnim i prikladnim i ostat će ondje sve dok to naše vojno vodstvo i vrhovni zapovjednik smatraju primjerenim", rekao je Peskov.

Ruski separatisti borili su se od 2014. protiv ukrajinskih snaga u Donbasu, u sukobu za koji Kijev kaže da je u njemu ubijeno 14.000 ljudi.

"Situacija na crti dodira i dalje ostaje, nažalost, krajnje nemirna, eskalira i mijenja se na gore. Ispaljuje se sve više granata", rekao je vođa separatista u Donbasu Denis Pušilin, a prenosi agencija TASS.

Ukrajina i zapadne zemlje kažu kako su separatiste Donbasa naoružali, vodili, financirali i pomagali Rusi, uključujući aktivne ruske snage. Moskva je nijekala miješanje.

Premda je primirje zaustavilo rat u cjelini 2015. godine, sporadične borbe nikad nisu prestale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. siječanj 2022 08:33