PUTIN I BALKAN

Moskva potpiruje stanje u Bosni i Hercegovini: ‘Dodik sve više prelazi crvene linije‘

Ako Putin u Ukrajini bude stjeran u kut, tražit će druga mjesta na kojima može izvojevati pobjede. A jedno od njih mogla bi biti Bosna

Milorad Dodik 

 Gorana Jakovljevic/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Dok vodi rat u Ukrajini, Moskva istovremeno potpiruje sukob s proruskim separatistima u Bosni i Hercegovini. Vođa bosanskih Srba Milorad Dodik ne krije svoju bliskost sa šefom Kremlja Vladimirom Putinom. Podrazumijeva se da će ga Moskva podržati u njegovim separatističkim planovima. Zapadni promatrači upozoravaju da je mukotrpno izvojevani mir u BiH u opasnosti.

Posljednje upozorenje za uzbunu stiglo je od američkog senatora Chrisa Murphyja. "Ako Putin (u Ukrajini) bude stjeran u kut, on će tražiti druga mjesta na kojima može izvojevati pobjede. A jedno od njih mogla bi biti i Bosna", rekao je američkoj televiziji CNN, govoreći o "vrlo zabrinjavajućim vremenima za Bosnu". U ožujku je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nazvao BiH mogućom metom za "daljnje ruske intervencije", piše Deutsche Welle.

Podijeljena zemlja

U međuetničkom ratu u BiH od 1992. do 1995. poginulo je oko 100.000 ljudi. Od tad je zemlja podijeljena na bošnjačko-hrvatsku Federaciju BiH i Republiku Srpsku (RS) u kojoj većina osjeća veliku bliskost s "velikim bratom" u Moskvi. Zbog toga se BiH nije pridružila zapadnim sankcijama protiv Rusije zbog napada na Ukrajinu.

Rusija je stoljećima održavala intenzivne bratske veze sa Srbima na Balkanu - zbog njihovog zajedničkog slavenskog i pravoslavnog naslijeđa i savezništva tijekom svjetskih ratova. Kremlj je intervenciju NATO-a na Balkanu 1990-ih - prvo u BiH, a kasnije protiv Srbije tijekom rata na Kosovu - vidio kao ponižavajuću provokaciju. Od tad Moskva pokušava povećati svoj utjecaj na bosanske Srbe.

U izjavama koje nalikuju Putinovoj retorici uoči napada na Ukrajinu, ruski veleposlanik u Sarajevu upozorio je na "reakciju" Moskve ako BiH uđe u NATO. Kremlj ne priznaje visokog predstavnika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu koji prati poštivanje mirovnog sporazuma. Rusija je nedavno osudila "sve veće pokušaje da se prepišu načela sporazuma u korist EU i NATO-a, a na štetu" bosanskih Srba.

Zapadna pasivnost

- Jasno je da je Rusija sad otvoreno raskinula sa Zapadom u Bosni - kaže Florian Bieber, stručnjak za Balkan sa Sveučilišta u Grazu. Prema njegovu mišljenju, "pasivnost" Zapada je doprinijela nestabilnosti zemlje dozvoljavajući srpskom lideru Dodiku da tijekom godina više puta prelazi crvene linije.

Ovu ocjenu dijeli i Srećko Latal, glavni urednik regionalne mreže za istraživačko novinarstvo (BIRN). On kaže da je "Balkan destabiliziran prvenstveno zbog odsustva EU". I ističe kako je to omogućilo trećim stranama poput Rusije, Kine i Turske da popune vakuum, piše DW.

Ali u posljednje vrijeme Zapad posvećuje više pažnje balkanskoj zemlji. "Čini mi se da je ova ruska prijetnja zaista natjerala SAD i EU da zauzmu malo ozbiljniji pristup", kaže Latal.

Washington je u siječnju uveo sankcije Dodiku, a potom i London (u travnju). EU se suzdržao od poduzimanja kaznenih mjera, ali je skoro udvostručio svoju vojnu nazočnost u BiH na oko 1100 muškaraca i žena. "Mjera predostrožnosti", kako je objasnio njihov zapovjednik, austrijski general Anton Wessely. Ministarstvo vanjskih poslova u Berlinu također razmatra mogućnost ponovnog slanja vojnika Bundeswehra u BiH. Nedavno je u krugovima bliskima vladajućoj koaliciji rečeno da bi kontingent Bundeswehra mogao podržati stabilizacijsku misiju Europske unije EUFOR Althea prije izbora koji bi se u BiH trebali održati u listopadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:15