StoryEditor
COVID-19

Moskva predstavila aplikaciju za praćenje ljudi u izolaciji zbog koronavirusa

 AFP

Moskovske vlasti predstavile su u srijedu aplikaciju za pametne telefone koja prati kretanje osoba kojima je nametnuta izolacija zbog koronavirusa.

Prema službenim podacima koronavirusom je zaraženo 2777 Rusa, a u posljednja 24 sata koronavirus potvrđen je kod 440 građana.

Do sada su umrle 24 osobe.

Moskva, epicentar epidemije u Rusiji, obznanila je djelomičnu karantenu u nedjelju te je stanovnicima rečeno da napuštaju domove samo kako bi kupili nužne namirnice, prošetali psa ili ako im je nužno potrebna liječnička pomoć.

Gradski dužnosnik rekao je da su vlasti razvile aplikaciju za pametne telefone za Moskovljane koji imaju koronavirus.

Nakon što ti stanovnici skinu aplikaciju vlasti će ih moći pratiti.

Aplikacija je još uvijek u testnoj fazi, rekao je Eduard Lisenko, pročelnik odjela za informacijske tehnologije, za radio Eho Moskvi.

Moskva se također priprema za uvođenje gradskog sustava za QR kod, pri čemu bi svaki stanovnik koji se registrira online dobio jedinstveni kod koji bi pokazao policajcima ako bi ga legitimirali, kazao je Lisenko.

Osam južnih ruskih pokrajina u srijedu je uvelo slične mjere ograničenja slobode kretanja poput Moskve te je trenutno djelomična karantena na snazi u više od 60 ruskih federalnih subjekata, od ukupno 85.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2020 22:49