‘SAMI STE KRIVI‘

Moskva provocira Europu, Nijemci iznijeli dokaze da Rusi lažu: ‘Pa to je rutinski zahvat!‘

Tvrtka Siemens tvrdi da se curenje ulja može rutinski otkloniti i da nije razlog za prekid isporuka plina Sjevernim tokom 1

Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja/ Olaf Scholz, njemački kancelar

 /Sergey Guneev/Sputnik/Sputnik Via Afp Sascha Schuermann/Afp/Profimedia

Europske kupce plina čekaju novi problemi nakon što je Rusija objavila da će jedan od glavnih plinovoda za Europu ostati zatvoren na neodređeno vrijeme, što je izazvalo zabrinutost diljem Europe, piše Guardian.

Gazprom je naime u petak navečer objavio da neće nastaviti isporuke prirodnog plina Njemačkoj putem Sjevernog toka 1 zbog curenja ulja na kompresorskoj stanici Portovaja.

Analitičari su upozorili da će cijene, koje su porasle za gotovo 400 posto tijekom prošle godine zbog smanjenog dotoka plina iz Rusije, dodatno porasti kada se tržišta otvore u ponedjeljak nakon što je Moskva poručila kako je otkrila grešku tijekom održavanja.

Europski čelnici optužili su Rusiju da opskrbu energijom koristiti kao oružje uslijed invazije na Ukrajinu. Njemačka vlada smatra da su ruski izgovori lažni jer tvrtka Siemens tvrdi da se curenje ulja može rutinski otkloniti i nije razlog za prekid isporuka. Kremlj pak krivi Europsku uniju za obustavu isporuke plina putem postrojenja Sjeverni tok 1 do europskih država, objavila je novinska agencija Interfax u nedjelju.

U televizijskoj emisiji pod nazivom Moskva. Kremlj. Putin, glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov optužio je Europljane da donose "apsurdne odluke", prenosi Hina.

- Ako Europljani donose apsolutno apsurdne odluke, bilo da odbiju održavati svoje sustave ili sustave Gazproma, onda krivnja ne leži na Gazpromu već na političarima koji su odlučili primijeniti sankcije - rekao je, te dodao da su Europljani ugovorom obvezni održavati sustave ruskog energetskog diva Gazprom.

Plinovod Sjeverni tok 1, koji prolazi ispod Baltičkog mora do Njemačke, isporučivao je oko trećinu plina izvezenog iz Rusije u Europu, ali je radio s 20% kapaciteta prije nego što su tokovi zaustavljeni zbog održavanja prošlog tjedna.

Rekordni troškovi električne energije povezani sa skokom cijena plina već su natjerali neke energetski intenzivne industrije, uključujući proizvođače gnojiva i aluminija, da smanje proizvodnju i naveli vlade EU da upumpaju milijarde u programe pomoći kućanstvima.

-Učinak najnovijeg smanjenja ovisit će o sposobnosti Europe da doprema plin iz drugih izvora- zaključio je Jacob Mandel, viši suradnik u Aurora Energy Researchu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:16