TKO RATUJE U UKRAJINI

Moskva prvi put od početka invazije priznala ono o čemu bruji cijela Rusija, Putin pobjesnio: ‘Ima i zarobljenih‘

Rusko ministarstvo obrane potvrdilo je da na ukrajinskom ratištu, unatoč Putinovim uvjeravanjima u suprotno, ima i vojnih ročnika

Vladimir Putin

 Photo by Handout/Russian Presidential Press Office/AFP

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u srijedu u svoj 14. dan, a upravo je to trenutak kada je službena Moskva po prvi put priznala i jednu grešku sa svoje strane.

Iako od početka ofenzive čitava Rusija bruji o vojnim ročnicima koji su navodno na bojišnicu poslani a da nisu ni znali da idu u rat, a zbog čega je i dio majki mladih vojnika javno negodovao i ispoljavao svoju ljutnju na neke ruske dužnosnike, iz Kremlja su cijelo vrijeme negirali da je u Ukrajinu otišao itko osim profesionalaca. Čak je i Vladimir Putin osobno u sklopu svoje čestitke povodom Međunarodnog dana žena imao posebnu poruku za sve majke, supruge, sestre i djevojke ruskih vojnika rekavši im sljedeće: - Shvaćam da se brinete za svoje najmilije. Možete biti ponosni na njih kao što se i cijela država ponosi i brine za njih, zajedno s vama. Htio bih istaknuti da u borbenim djelovanjima na sudjeluju i neće sudjelovati vojnici koji služe vojni rok. I neće biti dodatnog pozivanja rezervista iz rezervnog sastava, rekao je Putin.

No, u srijedu je glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane Igor Konašenkov tijekom redovnog brifinga na kojem se hvali "uspjesima" ruskih trupa u "specijalnoj vojnoj operaciji", kako u Rusiji službeno nazivaju napad na Ukrajinu, prvi put priznao da ročnika uistinu ima na fronti.

- Nažalost, otkriveno je nekoliko činjenica o prisutnosti vojnih obveznika u jedinicama Oružanih snaga Rusije koje sudjeluju u specijalnoj vojnoj operaciji na teritoriju Ukrajine. Praktično svi takvi vojnici su već povučeni na rusku teritoriju, rekao je on.

Istovremeno, prema njegovim riječima, "jednu od jedinica koje su obavljale zadatke logističke podrške napala je diverzantska grupa" ukrajinske vojske.

- Zarobljeno je više vojnika, uključujući i regrute. Trenutno se poduzimaju sveobuhvatne mjere kako bi se spriječilo slanje vojnih obveznika u borbena područja i kako bi se osigiralo puštanje zarobljenih vojnika, rekao je Konašenkov čime je po prvi put priznao i da u Ukrajini ima i zarobljenih ruskih vojnika.

O ovoj se situaciji oglasio i glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

- Predsjednik Putin je obaviješten o provođenju njegovih uputa da se kategorički isključi sudjelovanje ročnika u izvršavanju zadaća u Ukrajini, a u njegovo su ime poslani materijali Glavnom vojnom tužiteljstvu na pravnu procjenu radi kažnjavanja dužnosnika odgovornih za neispunjavanje zadaća i nepridržavanje ove upute, izjavio je Peskov.

Inače, u Rusiji, svi muškarci u dobi od 18 do 27 godina moraju odslužiti godinu dana vojnog roka, iako postoje određene iznimke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 02:23