DMITRIJ PESKOV

MOSKVA REAGIRALA NA OPTUŽBE VELIKE BRITANIJE 'Ovo graniči s banditizmom'

Dmitrij Peskov
 Maxim Shemetov / REUTERS

Optužbe Velike Britanije da iza trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala u Engleskoj stoji Moskva "graniče s banditizmom", kazao je u nedjelju glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Zaključujemo da je ovo prilično bez presedana - međunarodni poslovi koji, možda, graniče s banditizmom. Što iza ovog stoji? Da li su to britanski unutarnji problemi ili problemi vezani uz suradnju Britanije sa svojim saveznicima, ili nešto drugo? Čini se da se nas ne tiče", kazao je Peskov.

Moskva je zanijekala odgovornost za napada na Skripala i njegovu kćer 4. ožujka. Radi se o prvom poznatom korištenju nervnog otrova u Europi nakon Drugog svjetskog rata. London je protjerao 23 ruskih diplomata, a Moskva je uzvratila istom mjerom.

Čelnici Europske unije su na summitu u Bruxellesu u četvrtak podržali britanske tvrdnje da je za trovanje vjerojatno kriva Moskva, što Rusija uporno niječe te je EU odlučila povući svojeg veleposlanika iz Moskve na konzultacije zbog trovanja Skripala u Velikoj Britaniji.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je na takvu odluku reagiralo izjavom da je EU uvučen u proturusku kampanju koju potiču London i Washington kako bi stvorili razdor između Moskve i Unije.

Sergej Skripal i njegova kći Julija još su u bolnici u "kritičnom" stanju, a policajac koji im je pritekao u pomoć od petka je izvan životne opasnosti.

Moskva od početka niječe da je naručila taj napad nervnim agensom poznatim pod nazivom novičok koji je Rusija, tvrdi jedan od njegovih tvoraca koji danas živi u Sjedinjenim Državama, izradila u vrijeme Sovjetskog Saveza i koji je samo Rusija kadra proizvesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:45