KRENUO JURIŠ

Moskva u smrtnom strahu od reprize Harkiva: ‘Ako izgubimo taj koridor, onda smo u problemu...‘

Ukrajinci u ranim fazama ofenzive imaju gubitke, ali morat će pokazati rezultate ako žele zadržati dotok novca i oružja sa Zapada
 Anatolii Stepanov/Afp/Profimedia/Anatolii Stepanov/afp/profimedia

Na jugu države ukrajinski vojnici bore se u nemilosrdnom krajoliku, na golemim poljima na kojima ima malo zaklona za njihove trupe koje pokušavaju napredovati. Stotinjak kilometara dalja dalje njihovi suborci napadaju preko ravnica u regiji rudnika ugljena prošaranoj gomilama šljake, pokušavajući doći do važnog željezničkog čvorišta, a još dalje na istoku Ukrajinci gađaju ruske položaje na brdima izvan Bahmuta i ondje su napredovali oko dva kilometra. Ali, to je tek uvod u prave bitke koje slijede. Jednom kad krene, očekuje se da će ukrajinska protuofenziva biti jedna od najvećih vojnih operacija u Europi od Drugoga svjetskog rata, najavljuje New York Times.

U žestokim borbama Ukrajinci očito pokušavaju pokazati da mogu napasti bilo gdje i tako natjerati Ruse da se pitaju gdje slijedi novi napad. Nakon više dana šutnje o razmjerima borbi predsjednik Volodimir Zelenski u subotu je ponudio najjaču potvrdu da je dugoočekivana protuofenziva počela. "U Ukrajini se poduzimaju protuofenzivne i obrambene akcije. U kojoj je fazi, neću otkrivati detalje", rekao je na konferenciji za novinare u Kijevu s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom.

image
Anatolii Stepanov/Afp

Višestruki napadi, koncentrirani duž fronte na jugu i istoku, test su i ukrajinskog novog arsenala zapadnih tenkova i oklopnih vozila te desetaka tisuća novomobiliziranih vojnika koji su mjesecima trenirali u Europi pripremajući se za borbe. Kao što se očekivalo, Ukrajinci u ranim fazama ofenzive imaju gubitke, ali morat će pokazati rezultate ako žele zadržati dotok novca i oružja sa Zapada. Neki rezultati se vide - u posljednja 24 sata ukrajinske su snage raketama i topništvom pogodile četiri ruska zapovjedna centra, šest područja gdje su se okupljale ruske postrojbe, tri skladišta streljiva i pet neprijateljskih topničkih jedinica na vatrenim položajima, priopćila je ukrajinska vojska, ali te se tvrdnje nisu mogle neovisno potvrditi, upozorava NYT.

Američki su dužnosnici, koji su posljednjih dana najavili žestoke borbe, rekli za Times da je još uvijek prerano za dublje procjene razvoja događaja, iako su općenito bili optimistični oko izgleda za uspjeh ukrajinske protuofenzive. Očito je da svako područje gdje napadaju, ima strateški značaj za Kijev. Posljednjih su dana borbe bjesnjele u regiji Zaporižja, u blizini poljoprivrednog grada Orihiv i na istoku u regiji Doneck, u blizini Velike Novosilke, "nekoć uspavanog, ruralnog grada, ispresijecanog seoskim cestama i okruženog rudnicima ugljena i poljima suncokreta".

image

Poplava u regiji Mikolajev

Oleksii Filippov/Afp

Američki obrambeni stručnjaci drže da u ovoj početnoj fazi ukrajinske snage u suštini ispituju ruske linije kako bi odredile najslabije točke. Zatim će se pokušati okrenuti i koncentrirati napade tamo gdje procijene da imaju najveći potencijal za uspjeh. Očekuje se da će sve borbe biti krvave i brutalne, s velikim gubicima u napadima na ukrajinskoj strani. Napad na ravničarskom poljoprivrednom zemljištu u regiji Zaporižja zadire u gustu liniju ruske obrane. Tijekom nedavne vožnje kroz regiju tamošnja su sela izgledala uglavnom napuštena, ali to je područje jedan od najkraćih putova za dijeljenje teritorija koji drže Rusi na dva sektora, kao i jedan od najjače utvrđenih dijelova Ukrajine.

Anonimni američki dužnosnici potvrdili su da su Ukrajinci pretrpjeli gubitke u nedavnim borbama, baš kao i Rusi, ali nisu željeli spekulirati o broju žrtava. No, najmanje tri tenka Leopard 2 njemačke proizvodnje i osam borbenih vozila Bradley američke proizvodnje, koje su koristili Ukrajinci, ovih su dana uništeni ili napušteni, što se zna na temelju videozapisa i fotografija koje su objavili proratni ruski blogeri, a potvrdio The New York Times.

image

Razrušena zgrada u okupiranom gradu Mariupolju

Stringer/Afp

Glavna ruska obrambena taktika, rekli su vojni analitičari, jest raspoređivanje prve linije s malo posade kako bi se otkrilo gdje napadaju Ukrajinci. Iza te crte su minska polja pa još rovova. Iza su ruska pojačanja, koja odlaze u protunapad na ukrajinske jurišne trupe dok oni pokušavaju prijeći minska polja. Ukrajinske vlasti su dosad bile oprezne i uglavnom šutjele o detaljima borbi, a novinari nemaju pristup fronti u regiji Zaporižja.

Za to vrijeme u Moskvi vjeruju kako su se njihove oružane snage proteklih mjeseci uspjele pripremiti za ukrajinsku protuofenzivu i osigurati obrambene položaje. Inženjerci su proveli mjesece gradeći obrambene položaje i postavljajući minska polja, prisiljavajući ukrajinsku vojsku da priđe liniji bojišnice "u kolonama", a onda ih je lako uočiti i ciljati topničkim udarima, rekao je izvor iz Kremlja za Washington Post. Ali - upozoravaju novinari Posta - prešutno iza te analize stoji zabrinutost zbog mogućeg ponavljanja problema koji su doveli do kaotičnog povlačenja Rusije oko Harkiva prošle jeseni kada su loše upravljanje i neadekvatna komunikacija među jedinicama doveli do velikih problema i raspada ruske obrane.

"Ako Rusija izgubi koridor do Krima, to će biti vrlo ozbiljan udarac. Svi razumiju koliko je to važno za Putina, a to će značiti da on opet nije ispravno izračunao situaciju i ponovno nije upravljao situacijom. To će biti još jedan Putinov jako ozbiljan neuspjeh", glasi zaključak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:21