STROGE MJERE

Moskva uvodi najstroži lockdown zbog porasta broja umrlih: Okrivljuju nisku stopu cijepljenja

Mnogi Rusi odlučili su da je sada idealno vrijeme da odlete u inozemstvo na odmor na plaži, umjesto da ostanu kod kuće.
Medicinsko osoblje u Covid odjelu jedne bolnice u Moskvi.
 Alexey Maishev

Ruska prijestolnica Moskva uvela je u četvrtak svoje najstrože mjere lockdowna od lipnja 2020. dok se bolnice suočavaju s rastućim valom zaraženih koronavirusom, a zemlja s rekordnim dnevnim brojem umrlih u pandemiji.

Djelomično zatvaranje, u kojem je dopušten rad samo osnovnih trgovina poput ljekarni i supermarketa, a škole i državni vrtići su zatvoreni, dolazi uoči jednotjednog zatvaranja tvrtki u cijeloj zemlji od 30. listopada.

Poput Moskve, neke su regije odlučile uvesti djelomične mjere lockdowna u četvrtak ili ranije, uoči zatvaranja na razini cijele zemlje. Stanovnicima Moskve dopušteno je slobodno napuštati svoje domove za razliku od karantene u ljeto 2020., ali nove mjere ukazuju na sve veću zabrinutost dužnosnika zbog rekordnog broja smrtnih slučajeva za koje Kremlj okrivljuje nisku stopu cijepljenja.

Mnogi Rusi odlučili su da je sada idealno vrijeme da odlete u inozemstvo na odmor na plaži, umjesto da ostanu kod kuće.

Među stanovnicima Moskve pomiješani su osjećaji u vezi s karantenom. Neki stanovnici poput Ljubov Mahekine rekli su da misle da će to očito pomoći usporiti širenje zaraze. Drugi poput Mihajla, Moskovljanina koji nije naveo svoje prezime, izrazili su sumnju da bi se postigao stvarni učinak bez cijepljenja većeg dijela stanovništva ili drugog imuniteta.

- Po mom mišljenju, to neće ništa promijeniti. Možda će malo usporiti (širenje zaraze), ali u stvari, bez imuniteta stada - to je glupost. Ne vjerujem da će uspjeti - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:16