DUG STAŽ NA BOJIŠTU

Mostarac proveo 10 godina na ratištu u Siriji pa po povratku u zemlju osuđen na tri godine zatvora

Vildan Ključo proglašen je krivim za nezakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama

Ilustrativna fotografija

 AL-FURQAN MEDIA/AFP

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Vildana Ključu iz Mostara na trogodišnju zatvorsku kaznu zbog priključivanja vojnim postrojbama koje su nastojale promijeniti režim Bašara al-Asada iako je optužen za sudjelovanje u postrojbama koje su bile dio terorističke organizacije Islamske države.

Kako je u utorak izvijestio portal Detektor koji prati sudska procesuiranja, Mostarac Ključo je proglašen krivim za nezakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Predsjedavajući sudskog vijeća Suda BiH Izo Tankić rekao je kako kažnjava bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Sirije sukladno odredbama zakona koji definira da će se svatko tko se priključi stranoj vojnoj, paravojnoj ili parapolicijskoj formaciji kazniti s najmanje tri godine zatvora.

Oslobodilačka vojska Sirije borila se protiv režima Bašara al-Asada. Prema optužnici Ključo se pak u Siriji pridružio vojnoj jedinici „Ahmed Asafa“ koja je kasnije postala sastavnim dijelom terorističke organizacije ISIL tzv. „Islamske države“ na teritoriju Sirije i Iraka.

Prema navodima presude Vildan Ključo je potkraj veljače 2012. godine otputovao u Tursku, otkuda se ilegalno prebacio u Siriju te priključio paravojnim postrojbama.

Optuženom je produžen pritvor u kojem se nalazi od povratka u BiH 15. listopada 2023. godine. Ključo nije nazočio izricanju presude. Iz Tužiteljstva su ranije naveli da je on jedan od državljana BiH s najdužim boravkom na stranom ratištu.

On je tijekom postupka negirao institucije BiH. Odbijao je ustati u sudnici, te je govorio kako ne priznaje institucije Bosne i Hercegovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 20:26