POLICIJSKA BRUTALNOST

Mostarci prosvjedovali ispred zgrade policije, pljuštale uvrede, procurila nova snimka spornog uhićenja

Okupljeni prosvjednici istaknuli su i transparent ‘Tata, strah me policije‘ ispred zgrade županijskog ministarstva unutarnjih poslova
Screenshot Pogled.ba

Više stotina Mostaraca okupilo se u ponedjeljak poslijepodne ispred dviju policijskih zgrada u središtu toga grada u znak prosvjeda protiv policijske brutalnosti nad mladićem koji je pretučen u subotu navečer, što su zabilježile nadzorne kamere.

Izvikivanjem "Mostarska policija, mito i korupcija", Mostarci su podržali Slavena Blaževića kojeg su dvojica policajaca pretukla u subotu navečer u vrijeme policijskoga sata.

Okupljeni prosvjednici istaknuli su i transparent "Tata, strah me policije" ispred zgrade županijskog ministarstva unutarnjih poslova.

Prosvjed se u jednom trenutku pretvorio u uvredljivo skandiranje na račun jednog od policajca što je zabilježeno i na snimkama.

Nakon izvjesnog vremena prosvjednici su se razišli. Lokalni mediji su izvijestili da su se i policajci, koji su osiguravali zgrade sjedišta MUP-a i Policijske uprave u Mostaru, solidarizirali s prosvjedima.

Mladića Slavena Blaževića pretukla su dvojica policijskih djelatnika Jusuf Penava i Armin Vrače u središtu grada u subotu navečer.

On je rekao medijima kako se ispričao policajcima što je bio vani za vrijeme policijskog sata uvedenog radi suzbijanja širenja koronavirusa. No, policajci su ga najmanje deset puta udarili u glavu, pokazuje video snimka nadzorne kamere.

MUP je suspendirao dvojicu policijskih djelatnika, a sam Blažević je najavio kako će ih tužiti.

Ovaj je slučaj dobio dodatno na značenju budući su policajci Bošnjaci, a žrtva je mladić čijega su zarobljenog oca Željka Blaževića kao zarobljenog pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane ubili pripadnici bošnjačke Armije BiH u mjestu Trusini kod Konjica, navode mediji.

Udruga obitelji poginulih i nestalih branitelja HVO-a Herceg-Bosne najoštrije je osudila "iživljavanje policijskih službenika nad građanima Mostara".

„Naše je razočaranje tim veće jer se radi o sinu mučki ubijenog Hrvata u Trusini. Od odgovornih u MUP-u i Tužiteljstvu HNŽ-a tražimo žurno procesuiranje i kažnjavanje policijskih službenika koji su počinili ovo brutalno nasilje nad sinom ubijenog branitelja“, naveli su u priopćenju iz stradalničke udruge.

Snimka potjere u Mostaru

U međuvremenu se pojavila nova snimka iz Mostaru koju je sasvim slučajno snimila ekipa emisije "Slučajevi X" Hayat TV-a dok je prošle subote u večernjim satima snimala je emisiju s mostarskim policajcima.

Hayat tvrdi da je neimenovani mladić u ruci imao nepoznat 'predmet' u ruci te se dao u bijeg kad je primijetio policiju. Tada je za njim krenula potjera u koju se uključilo više policijskih patrola.

Policija je pred jednom zgradom uhvatila mladića koji je odgovarao opisu te se na to mjesto uputio i snimatelj Hayata. Kako je bio prilično udaljen od mjesta uhićenja, nije uspio snimiti sami incident.

Istraga bi trebala utvrditi je li uhićeni mladić zapravo osoba koja je bježala policiji, piše Hayat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:33