SKEPTIČNI FRANCUZI

Može li ‘bébé Macron‘ zaustaviti nalet radikalne desnice? ‘On se specijalizirao za aroganciju i prezir‘

Najmlađi predsjednik u povijesti imenuje najmlađeg premijera. Želim to vidjeti kao simbol odvažnosti, rekao je Gabriel Attal

Gabriel Attal 

 Bertrand Guay/AFP

Nazivaju ga "bébé Macron". Sa smeđom kosom, smeđim očima, ambicioznošću i popularnošću, po izgledu i uvjerenjima, Gabriel Attal i Emmanuel Macron izrazito su slični. Ovoga utorka francuski predsjednik ponudio je mjesto premijera svom ministru obrazovanja.

Attal je naslijedio premijerku Élisabeth Borne, predsjednikovu treću premijerku od početka prvog mandata 2017. Sa svoje 34 godine, Attal je najmlađi šef francuske vlade. Također, on je postao prvi premijer koji je javno priznao svoju homoseksualnu orijentaciju. Attal je u vezi sa Stéphaneom Séjournéom, također pristašom Macrona. Séjourné je glavni tajnik Macronove stranke Renaissance te europski zastupnik i predsjednik skupine Renew Europe u Europskom parlamentu.

Na ceremoniji primopredaje u Elizejskoj palači, Attal je obećao "odvažnost i pokret" pod svojim vodstvom.

"Najmlađi predsjednik u povijesti imenuje najmlađeg premijera. Želim to vidjeti kao simbol odvažnosti", rekao je.

Uspon Attala bio je prilično brz. U mladosti, sa 17 godina, pridružio se prvo Socijalističkoj stranci. Bio je glasnogovornik Macronove stranke s 28, državni tajnik s 29. Prije šest mjeseci imenovan je ministrom obrazovanja, što je pozicija kojom je stekao popularnost i dospio na naslovnice svojim reformama. Između ostaloga, zabranio je nošenje abaje, zalažući se za čvrst stav prema sekularizmu.

Nepokolebljivi branitelj centrizma

Attal se smatra vještim komunikatorom i nepokolebljivim braniteljem centrizma. Macron je pohvalio njegovu ‘‘energiju i predanost‘‘, ali entuzijazam ne vlada među svima u vladinom timu. Stranke radikalne ljevice i populističke desnice, koje dominiraju opozicijom, smatraju Attala neiskusnim. Mathilde Panot, šefica zastupnika ljevičarske stranke La France Insoumis (stranke čiji je lider Jean-Luc Melenchon zauzeo čvrsto treće mjesto na posljednjim predsjedničkim izborima) opisala ga je kao "Macrona juniora, koji se specijalizirao za aroganciju i prezir". Njegova veza sa Séjournéom izazvala je negativne reakcije konzervativaca.

image

Élisabeth Borne i Gabriel Attal

Emmanuel Dunand/AFP

Odluka o rekonstrukciji vlade ne smatra se temeljnom promjenom, već strateškim potezom za jačanje Macronove agende i imidža uoči europskih izbora. Trenutna politička kretanja otvorila su vrata daljnjem rastu popularnosti Marine Le Pen i njezine stranke Rassemblement National (RN), bivši Front National, što uvelike šteti Macronu.

Zato Attalovo imenovanje ima za cilj reafirmirati temeljna načela centrističke politike uz suprotstavljanje porastu populizma. Macron se nada da će Attal pomoći u spašavanju njegovog drugog posrnulog mandata. Sumnje u Macrona postoje otkako je njegova stranka 2022. godine izgubila parlamentarnu većinu. Njegova je centristička koalicija ostala najveća skupina u Nacionalnoj skupštini, ali Macron više nema apsolutnu većinu za usvajanje zakona.

Vlada je uspjela postići kompromis oko nekih područja, uključujući povećanje kupovne moći i borbu protiv nezaposlenosti. Kad to nije upalilo, Macron je posegnuo za kontroverznim ustavnim manevrom koji mu je omogućio da zaobiđe glasanje u parlamentu, primjerice kad je usvojio spornu mirovinsku reformu.

Ubrzavanje deportacije stranaca

Nedavni debakl oko zakona o imigracijama propitao je Macronovu metodu vladanja. Oporbene stranke pozivale su već na ostavku ministra unutarnjih poslova Géralda Darmanina i nove izbore. Nadalo se da će zakon, čiji je cilj ubrzati deportaciju stranaca koji su počinili zločine na francuskom tlu i uključuje mjere za legalizaciju radnika bez dokumenata, dobiti potporu konzervativaca i lijevo orijentiranih centrista.

image

Gabriel Attal

Joel Saget/AFP

No početne faze rasprave o zakonu o imigraciji bile su kaotične. Zakon je pooštren u prvom čitanju u Senatu kojim dominira desni centar. Macronova stranka pobunila se zbog pooštrenog zakona koji je osigurao potporu Le Penine krajnje desnice.

Bivši predsjednici Charles de Gaulle i François Mitterrand odlučili su održati nove izbore kad su se suočili s neprijateljskim ili neupravljivim parlamentima tijekom svojih mandata. Macron čvrsto ostaje.

Pred Attalom, kod kojeg mnogi kritiziraju manjak političkog iskustva, veliki su izazovi - europski izbori i Olimpijske igre u narednim mjesecima. Izborima prijeti val krajnje desnice. Još jedna kolosalna misija bit će voditi računa o organizaciji i sigurnosti Olimpijskih igara gdje će sve oči biti uprte u Francusku, što neće biti lako s obzirom na međunarodni kontekst.

Prvo će se Attal pobrinuti za sastavljanje svoje nove vlade, a svježa imena bit će objavljena u narednim danima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 22:20