IZBORI U TURSKOJ

Može li Erdogan izgubiti? Šanse za to su male, njegov protivnik povukao je kontroverzan potez...

Očekuje se tijesna, ali neupitna pobjeda sadašnjeg predsjednika koji bi tako dobio još pet godina potpune vlasti jer kontrolira i parlament

Recep Tayyip Erdogan i Kemal Kilicdaroglu

 Adem Altan/Afp

Gledajući turske medije moglo bi se zaključiti da se ne zbiva baš ništa osobito ovih dana. Daily Sabah podsjeća na rezultate prvog kruga izbora dok agencija Anadolu ne vidi da bi nešto posebno trebalo najavljivati. Mediji tako stvaraju dojam da je sve već odlučeno u prvom krugu pa da je drugi samo formalnost. Takav pristup ima snažan odjek u javnosti gdje 80 posto osoba može pratiti samo turske medije jer ne poznaje druge jezike, a i nema tehničke preduvjete. Postoji ipak određena mogućnost da izazove obratni efekt, potakne reakciju neodlučnih koji bi se mogli okrenuti lideru opozicije. Ta je mogućnost izuzetno mala, ali postoji i treba je uzeti u obzir. Razlika u prvom krugu između dva kandidata, sadašnjeg predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana i lidera opozicije Kemala Kılıçdaroğlua, bila je mala, 49,52%:44,88%.

"Želio bih podsjetiti gospodina Kılıçdaroğlua da se može kandidirati u drugom krugu zahvaljujući Sinanu Oğanu." Rekao je to Oğan u intervjuu uživo na TRT Haberu poentirajući da je Kılıçdaroğlu u drugi krug ušao zahvaljujući njegovom osvajanju nešto više od 5% glasove. Što je točno.

Oğan nije dugo čekao nakon prvog kruga i pozvao je, očekivano, biračko tijelo koje mu je dalo povjerenje da u drugom krugu podrži Erdoğana. Realno, njegovo biračko tijelo, koje je desnije od predsjednikovog, teško da bi glasalo za lidera opozicije koji surađuje s prokurdskom strankom i nije pravi "Turčin, musliman", nego je alevit. Mogli bi radikalno desni ostati kod kuće, ali visoka izlaznost u prvom krugu najavljuje da bi se trend mogao nastaviti. U tim okolnostima Kılıçdaroğlu nema gdje pronaći potrebnih 5% glasova.

Kako bi ih se domogao, posegnuo je za kontroverznom akcijom, nagovorio je lidera radikalno desne stranke Zafer da ga podrži. To bi mu moglo donijeti postotak do dva, ali je izazvalo negodovanje u krugovima oporbenih liberalnih stranaka koje su zabrinute i zbog mogućnosti da postoje neki zakulisni dogovori s radikalima. Procjena je da bi, u konačnici, Kılıçdaroğlu mogao izgubiti više nego što će dobiti tom podrškom.

image
Yasin Akgul/Afp

Osim toga, unutar oporbenog bloka, koji je činilo šest stranaka, došlo je do otvorenog nezadovoljstva zbog kraha na parlamentarnim izborima gdje je vladajuća, Erdoğanova stranka AK, osvojila većinu s nacionalistima. Tako to bude kad raznorodna koalicija ne uspije, odmah se dotad primirene strasti probiju u javnost. Na udaru se našao, razumljivo, Kılıçdaroğlu, jer on je bio lice opozicije. Nezadovoljstvo ne kriju više i u njegovoj Republikanskoj stranci (CHP) pa će, izgledno, morati napustiti vodeće mjesto.

HDP, stranka koja ima uporište u kurdskoj populaciji, ali joj je sklono i maleno biračko tijelo zelenih i lijevih stranaka, najavila je da podržava Kılıçdaroğlua kao i u prvom krugu. Što će biti dodatni poticaj desnom i radikalno desnom biračkom tijelu da podrže sadašnjeg predsjednika.

Erdoğan je u petak pozvao naciju da otvori vrata "stoljeću Turske" tako što će glasati za njega u drugom krugu predsjedničkih izbora ove nedjelje. "Nastavit ćemo tako naš put prema velikoj i moćnoj Turskoj", napisao je na društvenim mrežama. Čiji su korisnici, posebno kad je riječ o Twitteru, zamijetili probleme u korištenju, nemogućnost pristupa pojedinim stranicama. Tako to sultan radi, bez velike buke.

Erdoğan je dobro planirao izborne poruke pa je u četvrtak najavio da su stvoreni svi preduvjeti za povratak milijun sirijskih izbjeglica kući. Turska zbrinjava najveći broj izbjeglica na svijetu, više od tri milijuna, prvenstveno iz Sirije. Riječ je o osobama koje su pobjegle pred građanskim ratom koji je počeo još 2011. godine i kojima vlast nije dozvolila da se integriraju u društvo.

Njihov boravak nije predstavljao problem turskoj javnosti dok se ekonomske prilike nisu počele pogoršavati prije nekih pet godina pa je došlo do jačanja nacionalizma na platformi "Sirijci kradu Turcima radna mjesta". Kılıçdaroğlu nije pravodobno osvijestio važnost ovog pitanja za tursku javnost pa se naknadno pridružio najavama da će vratiti sirijske izbjeglice kući, ali to nije imalo odjeka u njegovom biračkom tijelu. Neke je i zbunilo.

image
Yasin Akgul/Afp

Očekuje se tako tijesna, ali neupitna pobjeda sadašnjeg predsjednika koji bi tako dobio još pet godina potpune vlasti jer kontrolira i parlament. U kojem se očekuje raspad oporbene koalicije možda i odmah po konstituirajućoj sjednici što će Erdoğanu omogućiti da lakše vlada. Zemlja ostaje u predsjedničkom sustavu, uz kontrolu medija, narušavanje demokratskih vrijednosti i nastavak ekonomskih problema. Turska je odlučila da su joj važnija identitetska pitanja i nacionalizam nego bolji život i demokratski standardi. Novine Habertürk procjenjuju da politički i kulturno zemlja još nije spremna za promjenu. I to treba prihvatiti.

Moguća pobjeda Kılıçdaroğlua odvela bi zemlju u nepoznato, kohabitaciju i velikoj je pitanje kako bi to funkcioniralo. Vjerojatno je da bi lider CHP relativno brzo sazvao nove parlamentarne izbore, a ako na njima ne bi odnio pobjedu, otvorili bi se brojni neugodni scenariji.

Anketa turske agencije Areda u nedjelju pokazala je Erdoganovo vodstvo s 52,4 posto glasova, a anketa koju provodi Özdemir u utorak je predvidjela 54 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:13