JAK ADUT

Može li ovo oružje promijeniti tijek rata u Ukrajini: ‘Bila bi to smrtonosna podrška Rusiji‘

Rusija bi do travnja mogla dobiti 100 prototipa bespilotnih letjelica ZT-180 koje mogu nositi nuklearne bojeve glave

ZT-180 dronovi

 Screenshot Youtube/

‘Kamikaze‘, bespilotne letjelice kineske proizvodnje, mogle bi se koristiti za gađanje ukrajinske prijestolnice i drugih velikih civilnih središta, kazao je Newsweeku James Rogers, stručnjak za bespilotne letjelice.

Njemački Der Spiegel prije nekoliko je dana izvijestio da kineska tvrtka Xi‘an Bingo Intelligent Aviation Technology pregovara s ruskom vojskom o ‘masovnoj proizvodnji bespilotnih letjelica kamikaza‘.

Brojni drugi mediji također pišu da bi rusko ministarstvo obrane moglo dobiti 100 prototipa bespilotnih letjelica ZT-180 do travnja ove godine, za koje se navodi da mogu nositi nuklearne bojeve glave težine do 50 kilograma. Međutim, glasnogovornik tvrtke demantirao je izvješća, rekavši za VICE World News da ‘nema komercijalnog kontakta s Rusijom‘.

Američki državni tajnik Antony Blinken prethodno je 20. veljače rekao da bi Peking mogao pružiti ‘smrtonosnu podršku‘ Moskvi, što su kineski dužnosnici oštro demantirali.

image

Antony Blinken

Olivier Douliery/Afp

- Iako je nekoliko detalja potvrđeno o bespilotnim letjelicama ZT-180, zapadni analitičari znaju da bi ‘kamikaze‘ bile poslane da pogode ključne mete, sa što je moguće većom preciznošću, a sve kako bi se osiguralo uništenje tih meta - kaže James Rogers, ratni povjesničar i savjetnik NATO-a specijaliziran za bespilotne letjelice.

- S dometom za koji se smatra da je sličan iranskim bespilotnim letjelicama Shahed-136, ‘kamikaze‘ bi se mogle rasporediti s ruskog teritorija ili iz susjedne Bjelorusije kako bi pogodile ključne ciljeve unutar Ukrajine, uključujući i Kijev. Ove vrste sustava bespilotnih letjelica mogu se koristiti protiv civilnih centara poput glavnog grada Ukrajine, kao i protiv ciljeva na bojnom polju jer su vrlo ‘svestrane‘ - rekao je Rogers za Newsweek.

Moguća nabavka ‘kamikaza‘ stiže u vrijeme kada ruski predsjednik Vladimir Putin ‘želi poslati vrlo snažnu političku poruku‘ za ono što je Rogers nazvao ‘osvetničkim napadima‘.

image

Vladimir Putin

Mikhail Metzel/Afp

- Ako Rusija zaista dobije isporuke ZT-180, Kremlj bi mogao rasporediti nove prototipove bespilotnih letjelica kako bi pojačao pritisak u nadolazećim mjesecima. Izvješća o tome da bi Rusija mogla primiti još uglavnom neviđene dronove također bi mogla ukazivati na to da Moskva vjeruje da je njezina trenutna strategija uspješna - smatra Rogers.

- Tijekom rata ruske snage su koristile bespilotne letjelice Shahed-131 i Shahed-136 iranske proizvodnje za ciljanje vojnih i civilnih ciljeva u Ukrajini. Kremlj je vjerojatno smatrao uništenje kritične ukrajinske energetske infrastrukture ‘uspješnom strategijom‘ tijekom zimskih mjeseci - ustvrdio je Rogers.

- Znamo da, bez obzira na protuzračnu obranu koja je do sada postavljena, ove bespilotne letjelice imaju izgleda da nanesu štetu. Što se tiče Rusa, mislim da je to pokazatelj da žele udvostručiti svoju postojeću strategiju - kaže Rogers.

image

ZT-180 dronovi

Screenshot Youtube/

Uzi Rubin, viši istraživač na Jeruzalemskom institutu za strategiju i sigurnost i Centru za strateške studije Begin Sadat, rekao je za Newsweek da će se bespilotne letjelice kineske proizvodnje vjerojatno koristiti gotovo na isti način kao Shahed-131 i -136.

- Izvješća o tome da je Rusija primila bespilotne letjelice ZT-180 također bi mogla ukazivati na to da moskovske snage trebaju više takvog oružja nego što su ih Iranci voljni ili sposobni isporučiti - smatra Rubin.

U subotu je britansko ministarstvo obrane priopćilo da Rusija nije razmjestila bespilotne letjelice Shahed-136 u Ukrajini od 15. veljače, sugerirajući da je ‘potrošila svoje trenutne zalihe‘ bespilotnih letjelica.

Moskva će vjerojatno tražiti ponovnu opskrbu bespilotnim letjelicama, koje Teheran niječe da je osiguravao tijekom rata, iako je iransko vodstvo u studenome reklo da su poslali ‘mali broj bespilotnih letjelica Rusiji mjesecima prije rata u Ukrajini‘.

U nedjelju je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao da će, ako Peking pruži smrtonosnu pomoć Moskvi, Kina ‘morati platiti cijenu‘.

image

Jake Sullivan

Brendan Smialowski/Afp

- Peking će morati donijeti vlastite odluke o tome kako će nastaviti. Hoće li pružiti vojnu pomoć Rusiji? Ako krenu tim putem, to će imati stvarnu cijenu za Kinu - rekao je Sullivan za CNN.

Direktor CIA-e William Burns rekao je da su SAD ‘uvjerene da kinesko vodstvo razmatra nabavu smrtonosne opreme‘. U intervjuu koji je emitiran u nedjelju, naglasio je da obavještajne službe nisu uspjele otkriti ‘konačnu odluku" iz Pekinga, dodajući da ‘ne vide dokaze o stvarnim isporukama smrtonosne opreme‘.

image

William Burns

Alex Wong/Getty Images Via Afp

U petak je predsjednik Joe Biden rekao za ABC News da će SAD ‘odgovoriti‘ ako Peking pruži pomoć Moskvi, iako je naglasio da ne ‘očekuje veliku inicijativu od strane Kine koja će isporučivati oružje Rusiji‘.

U ponedjeljak je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning rekla da je Washington ‘obilno davao oružje jednoj strani sukoba, produžujući tako borbu i čineći mir nedostižnim, dok je širio dezinformacije da će Kina isporučivati oružje Rusiji i sankcionirao kineske tvrtke pod tom izlikom‘.

image

Mao Ning

Ichiro Ohara/The Yomiuri Shimbun Via Afp

- Ovo je otvoreni hegemonizam i dvostruki standard te apsolutno licemjerje - kazala je tom prilikom Ning.

- Što se tiče pitanja Ukrajine, Kina aktivno promiče mirovne pregovore i političko rješenje krize. SAD nije u poziciji da upire prstom u odnose Kine i Rusije. Ne prihvaćamo prisilu ili pritisak od strane SAD-a - rezolutno je ustvrdila Ning.

Podsjetimo i da je 23. veljače glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je da je SAD ‘najveći izvor oružja za bojno polje u Ukrajini, ali nas nastavljaju blatiti lažnim tvrdnjama da bi Kina mogla ponuditi oružje Rusiji‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:00