ZDRAV RAZUM

Može li Sputnjik V biti spas za Europsku uniju ili je tek ‘umjetni satelit‘ političke strategije

Trebat će znati u kojem roku rusko cjepivo možemo dobiti, koju količinu i koji su penali ne bude li tako
 Zoltan Balogh/POOL/AFP
Objavljeno: 05. ožujak 2021. 19:18

Što vrijeme više prolazi to Europska unija pokazuje više impotencije u svladavanju koronavirusa jer količina cjepiva koju je u stanju osigurati zapravo je minimalna. Samo dva ili tri posto cijepljenih u EU pokazuje da bi lockdown mogao potrajati 'vječno' jer priča o kolektivnom imunitetu uz pomoć cjepiva ovim tempom cijepljenja nije ostvariva.

Zadnjih dana europski su se čelnici sakrili u mišju rupu i zapravo puštaju zemljama da se pokušaju same snaći, odnosno pronaći 'alternativne' izvore cjepiva. Nema 'busanja u prsa', već vlada muk zato što zapravo nema opravdanja za svekoliku nesposobnost, o čemu najbolje govore brojke.

U dva prošla mjeseca u sve zemlje EU stiglo je samo 34 milijuna doza cjepiva, a samo u Veliku Britaniju 21 milijun doza. Kad se kompariraju podaci o osiguranom cjepivu na 100 građana, blamaža EU još je strašnija. Naime, dok na 100 građana Izraela stiže 96, u Ujedinjenim Arapskim emiratima 61, a u Velikoj Britaniji 31 doza, u EU je to uglavnom jednoznamenkasta brojka.

I što sad? 'Snađi se druže' sve je češća misao pa tako i Hrvatska, istina bojažljivo, pokušava naći zajednički jezik s Ruskom Federacijom ne bi li se nabavila veća količina Sputnjika V. No, oko tog cjepiva sve je više politike, a sve manje stvarne priče oko zaštite zdravlja. Naime, činjenica je da Rusija ne može proizvesti dovoljne količine Sputnjika V da zadovolji svoje potrebe, a da istodobno proda zainteresiranima onoliko koliko se traži. To ipak nije zapreka da Rusija nudi 'svim zainteresiranima' svoje cjepivo po sistemu lokalnog odobravanja za hitnu uporabu.

Tako već dva mjeseca Sputnjik 'putuje' u Srbiju gdje je navodno stiglo oko 300.000 doza, ali je Mađarska, uza svu pompu oko ruskog cjepiva, dosad uspjela kupiti tek 43.000 doza, što je kap u moru stvarnih potreba. Mađari su se zapravo u deset puta većem opsegu uspjeli cijepiti kineskim cjepivom, o čemu se znatno rjeđe govori. Također, malo je poznato da je dosad cijepljeno samo oko tri milijuna Rusa premda je Sputnjik V u toj zemlji registriran još tijekom prošlog ljeta.

U Hrvatskoj se pak nakon prvotnih 'ograda' odlukama EMA-e, 'bez koje ne bi bilo uputno solirati', zadnjih dana sve više spominje Sputnjik V, a zanimljivo je da je o razgovoru s hrvatskim ministrom javnost izvijestila ruska ambasada!? No, prije nego što se uđe u taj 'promidžbeni' ruski posao, o mnogo toga trebat će primjereni odgovori.

Primjerice, Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) mora imati više materijala od '11 papira' o kojima se govori kao potrebnima za provjeru ovog cjepiva. Nužno će biti znati u kojem roku i koju količinu cjepiva Hrvatska može dobiti, a i koji su penali ako se to ne dogodi. Moramo znati i tko snosi troškove mogućih neželjenih posljedica ovog cjepiva te je li cijena doze i dalje 10 eura, kako je bilo objavljeno prije koji mjesec.

Ono što se zna o samom cjepivu, kod kojeg je korištena davno poznata vektorska tehnologija, ulijeva povjerenje u njegovu učinkovitost, ali s obzirom na činjenicu da se oko svih cjepiva koja su u kratkom roku trebala prekinuti začarani krug zaraze i većeg ili manjeg lockdowna na kraju postavlja pitanje dostupnih količina.

U priči sa Sputnjikom V nužan je dodatni oprez prije svega oko njegove stvarne dostupnosti svima koji ga traže da se na kraju ne bi pokazalo da je riječ o 'umjetnom satelitu' koji kruži i nudi se u svjetskoj orbiti korone više zbog političke strategije, a manje zbog one zdravstvene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:00