BIZARNA IDEJA

Može li Trump postati Slovenac i zamijeniti Janšu? Upravo takav prijedlog stiže iz Ljubljane

Bizarnu ideju iznio je Bernard Brščič, ekonomist koji je bio državni tajnik u jednoj od ranijih vlada Janeza Janše
Donald Trump i Melania Trump
 Mandel Ngan/AFP

Donald Trump bi, ako izgubi izbore, trebao dobiti politički azil u Sloveniji, a potom i počasno državljanstvo i premijerski položaj, prijedlog je jednog slovenskog ekonomista.

Bizarnu ideju o tome kako bi "slovenski zet" mogao pomoći Sloveniji da poveća opseg stranih investicija i neutralizira učinke koronakrize iznio je Bernard Brščič, ekonomist koji je bio državni tajnik u jednoj od ranijih vlada Janeza Janše, ali se kasnije s njim razišao i osnovao Domovinsku ligu (DOM), minornu stranku koja nije imala uspjeha ni na jednim izborima do sada.

"U stranci DOM smatramo da su nas trenutna ekonomska situacija, kriza europske ideje, te nerješiva migrantska kriza dovele do toga da je potrebno djelovati i na najodgovornija mjesta u državi postaviti najkompetentnije osobe", naveo je Brščič.

Obrazložio je u ime stranke neobičan prijedlog da se aktualnom američkom predsjedniku u slučaju izbornog poraza ponudi azil u staroj domovini njegove supruge Melanije.

Radi se najvjerojatnije o ironičnoj reakciji na nedavni tvit potpore Trumpu koji je došao od slovenskog premijera Janeza Janše, u kojemu je on Trumpa proglasio pobjednikom izbora iako su se rezultati po saveznim državama još debelo prebrojavali, prenosi tjednik "Reporter".

U Domovinskoj ligi navode da bi Trumpa, nakon što ekspresno primi počasno državljanstvo Slovenije, parlament mogao proglasiti novim premijerom umjesto Janše, te mu omogućiti da u Sloveniju prenese svoju imovinu i tako privuče još više stranih investicija u državu.

"Budući da stranka DOM želi da Slovenija i svi Slovenci žive u blagostanju, predlažemo vladi da se o našem prijedlogu što prije izjasni i gospodina Trumpa odmah uzme u zaštitu", navodi Domovinska liga, a prenosi ljubljanski tjednik "Reporter".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2022 08:52