LUDI ZA ORUŽJEM

Može li zakon o kontroli oružja proći kroz američki Senat? ‘Sad će se vidjeti tko od nas kako stoji‘

Zastupnički dom američkog Kongresa prihvatio široki paket zakona o kontroli oružja. Glasanje je išlo po stranačkim linijama

Matthew McConaughey s crtežom ubijene Alithie Ramirez

 Brendan Smialowski/Afp

Zastupnički dom američkog Kongresa u srijedu je prihvatio široki paket zakona o kontroli oružja. Glasanje je išlo gotovo pa po stranačkim linijama, 223 za (224 demokrata), a 204 protiv (210 republikanaca). Paket uključuje podizanje minimalne dobi za kupnju većine poluautomatskih pušaka na 21 godinu, s 18 (s toliko godina u Americi se ne smije kupiti pivo, ali može puška), i zabranu spremnika za streljivo velikog kapaciteta.

Donose se i poticaji povećanju upotrebe uređaja za sigurno skladištenje oružja, uvode kazne za kršenje zahtjeva za sigurno skladištenje, predviđajući novčanu kaznu i zatvorsku kaznu do pet godina ako oružje nije pravilno pohranjeno i upotrijebi ga maloljetnik da ozlijedi ili ubije sebe ili drugu osobu. Zabranjuju se uređaji brzog djelovanja "bump-stock" i "ghost guns" koji su sastavljeni bez serijskih brojeva.

Riječ je političkom procesu koji je počeo pokoljem u školi u teksaškom gradu Uvaldeu, gdje je naoružani osamnaestogodišnjak ubio devetnaestero djece i dvije učiteljice. Masakr je najavio na Facebooku, a istraga je pokazala da je reakcije policije bila zakašnjela i konfuzna. Napad je uslijedio deset dana nakon što je bijeli suprematist ubio 13 ljudi u supermarketu u gradu Buffalu, u četvrti u kojoj je većina stanovništva crna.

246 pucnjava

CNN je objavio da je od početka ove godine do 5. lipnja u SAD-u zabilježeno 246 masovnih pucnjava, takvih u kojima su pogođene najmanje četiri osobe ne uključujući napadača. Ubijeno je 278 ljudi, a 1357 ranjeno.

Glumac Matthew McConaughey, rodom iz teksaškoga grada Uvaldea, u utorak se sastao s predsjednikom Joeom Bidenom u Bijeloj kući i u emotivnom govoru na brifingu za novinare pozvao na dodatne mjere koje bi Kongres trebao poduzeti u pogledu kontrole oružja te je na rubu suza govorio o ubijenima u prošlomjesečnoj pucnjavi u osnovnoj školi u njegovu rodnom gradu. Donio je zelene tenisice Converse koje su pripadale ubijenoj djevojčici, a na kraju su poslužile za identifikaciju njezina tijela nakon pucnjave. Na jednoj od cipela bilo je nacrtano srce.

Prije glasanja su pred Kongres izašle žrtve masakra u Uvaldeu. Miah Cerrillo (11) pričala je kako je, boreći se za život, po sebi razmazala krv ubijenog prijatelja.

Dva senatora

Reakcije nakon donošenja zakonskog paketa sugerirale su da će imati gotovo nepremostive prepreke u Senatu, gdje su demokrati i republikanci izjednačeni, svaka stranka ih ima 50. "Čak i ako naši kolege iz Senata ne prihvate ove zakone u cijelosti, nedvojbeno će se pokazati pozicija svakog od nas u odnosu na neizrecive tragedije", rekao je demokratski zastupnik Jim McGovern. S republikanske strane uslijedio je već pomalo otrcan napad da je riječ o nastojanju da se "uništi Drugi amandman". Koji republikanci nikad ne citiraju u cijelosti čime bi se pokazalo da i nije riječ o apsolutnom odobravanju oružja za civile.

Ipak, posljednje vijesti koje je prenio Reuters govore kako dva senatora, demokrat Chris Murphy i republikanac John Cornyn, rade na kompromisu koji bi ojačao sigurnost škola, riješio nedostatke u sustavu mentalnog zdravlja i onemogućio da oružje dođe u ruke kriminalaca i pojedinaca za koje se smatra da predstavljaju opasnost za javnosti i sebe.

Demokrati su ovom akcijom postigli važnu političku pobjedu na koju će se moći pozivati na izborima za Kongres u studenom. Republikanci se i dalje nadaju da se njihovo biračko tijelo protivi ograničavanju prava na oružje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:38