POKRIJTE RUKU DOK UNOSITE PIN

MOŽETE LI UOČITI GDJE SE NA OVOM BANKOMATU NALAZI SKRIVENA KAMERA? Lopovi su vjerojatno ukrali niz PIN-ova prije nego ih jedan policajac nije otkrio

 
 MPS Specials / TWITTER

Premda je korisnici bankomata često ignoriraju, uputu da trebaju sakriti ruku prilikom unosa osobnog identifikacijskog broja (PIN) valja poštivati.

Tomu u prilog ide nedavno otkriće londonskog policajca koji je uočio da je u jedan bankomat u kvartu ugrađena gotovo pa u potpunosti neprimjetna kamera.

Metro piše da se policija nakon otkrića poteza prevaranata oglasila putem Twittera kako bi još jednom ukazala na to koliko je važno biti maksimalno oprezan prilikom podizanja novca iz bankomata.

"Viši policajac njuhamške policijske postaje koji nije bio na dužnosti uočio je skrivenu kameru koja je snimala osobe dok su unosile svoje PIN-ove", stoji u objavi londonske policije. "Zato je jako važno rukom pokriti unos PIN-a."

Kao što se u objavi policije može vidjeti, prevaranti su kameru sakrili iza plastičnog otvora kroz koji izlazi listić sa stanjem računa. Iz te je pozicije moguće bilo snimiti sve unose PIN-a, a vlasnicima su se kartice naknadno mogle ukrasti.

MPS Specials / TWITTER

MPS Specials / TWITTER

MPS Specials / TWITTER

Britanski nacionalni centar za prijavljivanje prevara i cyber kriminala Action Fraud kaže da vam prevaranti novce mogu ukrasti na cijeli niz načina. Mogu primjerice u utor za kartice sakriti čitač kartica, a mogu vam karticu putem tog istog utora i ukrasti pod izlikom da ju je automat "progutao".

Ako već morate koristiti bankomate, gledajte da to budu oni koji su ili brendirani ili naslonjeni na svoje banke. Univerzalni bankomati na mjestima bez nadzornih kamera predstavljaju velik rizik jer ih je lakše neprimjetno opremiti tehnologijom za krađu bankovnih podataka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:06