NORVEŠKA

MRAČNA TAJNA MALE OPĆINE NA RUBU POLARNOG KRUGA Razotkriven seksualni skandal epskih razmjera: Broj silovanja je enorman, sve je trajalo desetljećima

 Ilustracija / Profimedia, Alamy

Malenu općinu u Laponiji, u Norveškoj, potresao je u utorak veliki skandal masovnog spolnog zlostavljanja koje je izišlo na vidjelo zahvaljujući svjedočanstvima žrtava nakon dugogodišnjeg nepovjerenja prema vlastima.

Nakon godinu i pol istrage, policija je priopćila kako je otkrila više od 150 slučajeva spolnog zlostavljanja, pa i sasvim malene djece, koje se događalo tijekom više desetljeća u Tysfjordu, općini s manje od 2000 stanovnika, iznad arktičkog polarnog kruga.

Afera u toj nordijskoj monarhiji pokrenula je udarni val po svojim razmjerima, ali i po tome što je otkrila rascjep između norveškog društva i Samija (prije su se nazivali Laponci), domorodačkog naroda kojemu pripada većina žrtava i zlostavljača.

Istraga je počela kada su u lipnju 2016. u listu Verdens Gang objavljena svjedočanstva 11 žena i muškaraca koji su rekli kako su bili spolno zlostavljani na tim velikim i zabitnim prostranstvima, gdje se još uglavnom živi od uzgoja sobova i ribolova.

U izvješću objavljenom u utorak policija navodi da je otkrila 151 slučaj spolnog zlostavljanja, među kojima 43 silovanja. Stotinjak ih je zatvoreno, najčešće zbog zastare, jer su se neki događaji zbili 1953. godine.

Istražitelji su identificirali 82 žrtve u dobi od 4 do 75 godina i 92 osumnjičenika - među kojima su tri žene - a neki pripadaju objema skupinama.

Oko 70 posto ih pripada zajednici Samija, a dobar broj su pripadnici lestadijanizma, konzervativne grane protestantizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2022 14:39