PROLJETNI DESANT

Mračna tajna prebogatog Ukrajinca: ‘Sve će se promijeniti, tko to ne shvaća, pomoći ćemo mu da shvati‘

U novom valu antikorupcijskih racija, istražitelji su upali u kuću tajkuna koji je pomogao karijeri Volodimira Zelenskog

Pretraga u kući Ihora Kolomojskog

 ESBU/Facebook

Ukrajinske vlasti pokrenule su novi val antikorupcijskih akcija na visokopozicionirane, utjecajne i ugledne osobe, a jedna od njih je Ihor Kolomojski, jedan od najbogatijih ljudi u zemlji. Pretražena je i kuća bivšeg ministra unutarnjih poslova Arsena Avakova, u sklopu onoga što se čini kao očita čistka, prenosi BBC.

Kijev je pokrenuo kampanju protiv korupcije u sklopu koje su otpušteni i čelnici carinske službe, navode dužnosnici. Šef stranke predsjednika Volodimira Zelenskog u parlamentu rekao je da će se Ukrajina (koja je inače bila na glasu kao zemlja premrežena korupcijom, op.a.), tijekom rata značajno promijeniti. "Ako netko nije spreman na promjenu, onda će sama država doći i pomoći mu da se promijeni", poručio je David Arahamia u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Ukrajina je pod sve većim pritiskom svojih zapadnih partnera, posebice Europske unije, da se uhvati u koštac s korupcijom. Kada je Zelenski došao na vlast 2019. godine, naveo je borbu protiv korupcije kao jedan od svojih glavnih prioriteta.

Kijev bi ovog tjedna trebao biti domaćin sastanka na vrhu s vodećim dužnosnicima EU-a, koji Ukrajina smatra vrlo važnim u svom nastojanju na putu za članstvo u 27-članom europskom bloku. Ukrajina je dobila status kandidata za članstvo u EU četiri mjeseca nakon početka ruske invazije na zemlju, ali je pozvana da učini više u borbi protiv korupcije.

Omogućio Zelenskom uspjeh

Deset visokorangiranih ukrajinskih dužnosnika dalo je ostavke prošli tjedan u sklopu čistke, uključujući i zamjenika šefa ureda predsjednika Zelenskog, Kirila Timošenka. Nekoliko zamjenika ministara i regionalnih guvernera također su morali otići. Zelenski je tada rekao da će se svi unutarnji problemi koji koče državu riješiti kako bi se pomoglo u "približavanju Ukrajine europskim institucijama".

Tajkun Ihor Kolomojski jedna je od najpoznatijih osoba u Ukrajini, a ukrajinski mediji objavili su fotografije istražitelja kako pretražuju njegov dom u jugoistočnom gradu Dnjipru dok on sve to promatra. Kolomojski je 2014. godine preuzeo ulogu guvernera šire regije Dnjipropetrovsk i odigrao je ključnu ulogu u financiranju dragovoljačkih postrojbi, kao odgovor na otimanje zemlje u istočnoj Ukrajini od strane Rusa.

Međutim, SAD ga je stavio na listu sankcioniranih osoba zbog navodne "značajne korupcije" tijekom razdoblja dok je obavljao funkciju guvernera. On je, pak, negirao bilo kakvu krivnju. Kolomojski je također bogati biznismen čiji poslovi uključuju ukrajinske medije, naftu i bankarstvo. Njegov TV kanal omogućio je Zelenskom njegov uspjeh s humorističkom serijom Sluga naroda, prije nego što je podržao kandidaturu tog bivšeg glumca i komičara za predsjednika.

U priopćenju u kojem se tajkun ne spominje, ukrajinski Ured za ekonomsku sigurnost (ESBU) izvijestio je kako su razotkrili obrazac pronevjere velikih razmjera i utaje poreza u vrijednosti od 40 milijardi hirivnja (oko milijardu dolara) od strane bivše uprave dviju najvećih ukrajinskih naftnih tvrtki, Ukrnafte i Ukrtatnafte.

Za sada nema komentara samog Kolomojskog, čije su tvrtke imale znatan udio u obje spomenute kompanije. One su među nekoliko strateških poduzeća koja su prebačena u državno vlasništvo prošlog studenog. Tjednima ranije, stan Kolomojskog pretražen je u zapadnoj Ukrajini.

‘Proljetni desant‘

Što se tiče druge, odvojene racije, bivši ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov rekao je ukrajinskim medijima da je njegov dom pretražen u sklopu istrage o ukrajinskoj kupnji Airbusovih helikoptera prije šest godina. Do ove je akcije ruskih službi došlo nakon smrtonosnog pada helikoptera ispred dječjeg vrtića u predgrađu glavnog grada Kijeva u kojem je poginulo 14 osoba, uključujući ministra unutarnjih poslova Denisa Monastirskog, njegovu pratnju i dijete na tlu.

Avakov je rekao da su istražitelji pregledali šest godina stare ugovore s francuskom tvrtkom Airbus, koja je proizvela helikopter H-225 Super Puma, koji se srušio pokraj Kijeva. Tvrdi da nije pronađeno ništa sumnjivo jer su vlada i parlament odobrili dokumentaciju prije nego što je stupila na snagu.

Govoreći o najnovijim antikorupcijskim akcijama kao o "proljetnom desantu", Arahamia je najavio daljnje istrage, uključujući smjenu cjelokupnog vodstva carinske službe. Zastupnik Oleksij Hončarenko rekao je da su otpušteni vršitelj dužnosti i dva zamjenika. Pretresen je i glavni porezni ured u Kijevu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 00:24