PROGRAM ‘TOLEDO‘

Mračni projekt ruske jedinice 68240: Od ebole i virusa Marburg žele napraviti biološko oružje?

Vjeruje se da jedinica 68240 koja djeluje u sklopu Savezne sigurnosne službe Ruske Federacije (FSB) stoji iza projekta "Toledo"
Ilustracija, čovjek s gas maskom
 Chris Willson/Alamy/Alamy/Profimedia

Stručnjaci strahuju da bi Rusija u sklopu projekta razvoja biološkog oružja mogla napraviti oružje od virusa ebole, piše Daily Mail.

Vjeruje se da jedinica 68240 koja djeluje u sklopu Savezne sigurnosne službe Ruske Federacije (FSB), a koja se povezuje s trovanjima Sergeja i Julije Skripalj u engleskom mjestu Salisburyju, stoji iza projekta koji nosi kodno ime "Toledo".

Smatra se da ta jedinica istražuje virus ebole i još smrtonosniji virus Marburg. Virus Marburg dobio je ime po njemačkom gradu Marburgu gdje se pojavio 1967. godine kod zaposlenika u jednom laboratoriju koji su radili istraživanja sa zaraženim zelenim majmunima iz Ugande. Marburg izaziva hemoragijsku groznicu, bolest obilježenu teškim krvarenjem, zatajenjem organa i u mnogim slučajevima smrću. Oboljeli od ebole iskusit će slične simptome - dobit će visoku temperaturu, boljet će ga glava, povraćat će, dobit će proljev, boljet će ga mišići, obilno će krvariti, a postoji i mogućnost od zatajenja organa.

Bivši dužnosnik britanske vojno-obavještajne zajednice strahuje da bi Moskva mogla otići korak dalje od pukog proučavanja spomenutih virusa te da bi se mogla okrenuti pretvaranju istih u oružje.

Tajnovita jedinica

Istražitelji neprofitne organizacije OpenFacto kažu da su otkrili da u sklopu Ministarstva obrane Ruske federacije djeluje tajnovita jedinica koja nosi ime "48. središnji istraživački institut" te da ta jedinica proučava "rijetke i smrtonosne" patogene. Ta je jedinica povezana s 33. središnjim istraživačkim institutom, jedinicom koja je razvila smrtonosni bojni otrov novičok.

Novičokom su otrovani Skripaljevi te ruski opozicijski političar Aleksej Navaljni. Svi troje su preživjeli napade, no ne bez ozbiljnih zdravstvenih problema. Majka troje djece Dawn Sturgess preminula je nakon što je, sumnja se, došla u kontakt s novičokom kada je u parku s poda rukom podigla bočicu parfema.

Sjedinjene Američke Države sankcionirale su oba Instituta zbog sumnje da istražuju biološko oružje. Četrdeset i osmi institut svoje podatke navodno daje FSB-ovoj jedinici 68420 jer ona navodno vodi program Toledo.

"I Rusija i Velika Britanija imaju laboratorije u kojima se u svrhu zaštite od novičoka i sličnih otrova proučava kemijsko i biološko oružje", rekao je bivši britanski obavještajac za The Mirror. "Rusija je već pokazala da je takvo oružje, uključujući i novičok, spremna koristiti na britanskim ulicama. To bi moglo znači da Rusija potencijalno pojačava istraživanja ebole i Marburga te da se ispituje njihova smrtonosnost."

Smrtonosni virusi

Svjetska zdravstvena organizacija virus Marburg opisuje kao iznimno zarazan virus sa stopom mortaliteta od 88 posto. Stopa smrtnosti ebole iznosi pak 50 posto. Epidemija ebole koja je između 2014. i 2016. godine izbila na području Gvineje, Liberije i Sijere Leone odnijela više od 11 tisuća života.

Britanski ministar obrane Ben Wallace u prosincu je rekao da je Rusija sposobna ubiti tisuće ljudi na britanskim ulicama. Wallace je priznao da se Rusi ne ponašaju u skladu s normama kojih su se prije pridržavali. "Nadam se da možemo uspostaviti odnos, međutim (napad koji se dogodio prije dvije godine u Salisburyju) doveo je do pojačanja tenzija", rekao je Wallace. "Kada bi se nervni agens poput novičok drukčije raspršio, mogao bi ubiti tisuće ljudi."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:02