CENZURA 'ZAPADNIH VRIJEDNOSTI'

MRAČNI ŽIVOT KRIJUMČARA INFORMACIJA U SJ. KOREJU 'Kad nekoga ulove muče ga do krajnjih granica...'

Prema riječima Parka, u 2016. godini su uspjeli poslati između 10.000 i 20.000 USB uređaja u Sjevernu Koreju, a priznao je da jedna misija nije dobro prošla.
 KCNA / REUTERS

Postoje skupine koje krijumčare strane filmove, serije, članke i informacije u Sjevernu Koreju, a koriste se USB stickovima i dronovima. Poanta je to priče koju za Mic donosi Kelly Kasulis, a piše o borcima za ljuska prava koji na ovaj način nastoje poslati informacije i materijale ljudima kojima režim Sjeverne Koreje nije uspio isprati mozak.

U toj zemlji je, naime, na snazi svaka moguća cenzura tzv. 'zapadnih vrijednosti', ili zapravo bilo čega zapadnog, vijesti, informacija i ostalog što bi ljude moglo navesti da shvate da žive u laži i izolaciji. Najgore bi bilo da počnu razmišljati skeptično i postavljati pitanja o zločinima nad ljudskim pravima koje čine Kim Jong Un i njegovi podanici.

Joseph Park je iz Sjeverne Koreje uspio pobjeći s 19 godina, a sad radi u južnokorejskom Centru za strategije, jednom od mnogih ureda koji se bave svojevrsnom dostavom USB-a i drugih uređaja na kojima su informacije i razni materijali.

Raditi ovako nešto je opasno budući da bi ih se sjevernokorejske vlasti rado dohvatile i strpale ih na robiju, ili nešto gore. Podsjetimo da je samo zbog navodnog pokušaja krađe propagandnog plakata u hotelu, američki student i turist Otto Warmbier osuđen na 15 godina robije, da bi nedavno umro. U Ameriku je par dana prije toga vraćen u komi, za koju valjda samo zaštitari zatvora znaju kako je u njoj zapravo završio.

Prema riječima Parka, u 2016. godini su uspjeli poslati između 10.000 i 20.000 USB uređaja u Sjevernu Koreju, a priznao je da jedna misija nije dobro prošla. Muškarac (43) koji ih je pokušao prokrijumčariti preko granice ulovljen je od policije koja ga je zadržala tri mjeseca u pritvoru. Redovito su ga mlatili, a pustili su ga kad su njegova obitelj i prijatelji zaštitare podmazali s oko 5 tisuća dolara mita.

Kasnije je ispričao da su ga mučili do krajnjih granica i nisu mu dali da spava, što je jedna od metoda torture, no da vjeruje da će se jednom ova zemlja promijeniti. - Želim biti dio te promjene - kazao je za Mic.

Iako uvijek postoji opasnost da se ovako nešto dogodi aktivistima, ne žele stati.

Preporučujemo vam cijelu priču, koju možete pronaći na OVOJ poveznici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:13