‘VIŠE NEĆETE‘

Mračno upozorenje s istoka Europe: ‘Lako je moguće da opet krenu, 500 godina je tako. No, više nismo sami‘

Poljska uputila poruku Rusiji

Poljski vojnici

 Beata Zawrzel/Nurphoto Via Afp

U intervjuu njemačkom listu Bild objavljenom u nedjelju, poljski ministar vanjskih poslova Radosław Sikorski procijenio je mogućnost da se njegova zemlja u budućnosti nađe na udaru Rusije.

Ruski dužnosnici - i pogotovo propagandisti - redovito su spominjali mogućnost da bi Rusija mogla napasti članice NATO-a kao odgovor na pružanje pomoći i isporuke oružja Ukrajini. Poljska vojska je tvrdila da su neke ruske krstareće rakete ispaljene na zapad Ukrajine ušle u njezin zračni prostor.

Poljska "uopće ne bi bila iznenađena" da Moskva napadne, ali će na kraju izgubiti jer je mnogo slabija od Zapada, ustvrdio je Sikorski. "Rusija je napadala Poljsku mnogo puta u 500 godina naše povijesti”, dodao je. "Ali u ovom scenariju Rusija će izgubiti jer smo mi, Zapad, daleko moćniji od Rusije".

"Ukrajina se ne bori sama. Za razliku od onoga što se često događalo u prošlosti, nećemo se boriti sami", rekao je Sikorski, kako prenosi Newsweek.

On je naglasio važnost pobjede Ukrajine u tekućem ratu, koji je započeo nakon što je Rusija pokrenula invaziju punog opsega na susjednu zemlju u veljači 2022. godine.

"Imamo izbor, ili ćemo imati poraženu rusku vojsku izvan granica Ukrajine ili pobjedničku rusku vojsku na granici s Poljskom. I ono što bi Putin tada napravio je ono što je Hitler učinio s Čehoslovačkom - zaposjeo bi industriju i ljude u Ukrajini i mobilizirao ih da nastave dalje", rekao je Sikorski. "Bolje je zaustaviti Putina u Ukrajini, 500 - 700 kilometara istočno odavde".

Putin i Šojgu kažu da neće

Na pitanje da procijeni hoće li članice NATO-a u budućnosti možda biti napadnute od strane Rusije, Sikorski je rekao kako se čini da njemački političari "smatraju da će Rusija biti spremna za četiri ili pet godina - a do tada će Njemačka također biti spremna". "Ali stvar je u tome da prije nego što Rusija dođe do Njemačke mora proći kroz nekoliko drugih zemalja", istaknuo je Sikorski.

Vladimir Putin je u ožujku odbacio sva nagađanja da bi njegova zemlja mogla pokrenuti napad na članicu NATO-a. "Njihove izjave o našoj navodnoj namjeri da napadnemo Europu nakon Ukrajine čiste su besmislice", rekao je Putin, istaknuvši da je obrambeni proračun Washingtona više od 10 puta veći od onog Moskve. "S obzirom na to, hoćemo li ratovati protiv NATO-a? To je bulažnjenje".

Isto je ponovio i ruski ministar obrane Sergej Šojgu 26. travnja. Rekao je da Rusija nikada nije imala nikakve planove za napad na članice NATO vojnog saveza.

"Ruska Federacija nikada nije prijetila NATO-u. Nemamo niti geopolitičke niti vojne interese napadati države (zapadnog) bloka. Jednostavno štitimo naše ljude na našim povijesnim teritorijima", rekao je Šojgu tijekom sastanka u kazahstanskoj prijestolnici Astani.

Rusija je uvijek ulagala "maksimalne napore da održi stratešku stabilnost i ravnotežu snaga u svijetu", dodao je Šojgu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 14:59