BITKA ZA GLASOVE

Mrtva trka za Bijelu kuću: U ključnim državama ipak je pobjedi bliži Obama

 AP Photo/David Goldman/Eric Gay

Američki predsjednik Barack Obama i republikanski kandidat Mitt Romney dva dana prije izbora razbježali su se po ključnim bojišnicama u nekoliko saveznih država koje će odlučivati izbore.

Obama je održao skupove u New Hampshireu, Floridi, Ohiu i Coloradu, Romney u Iowi, Ohiu, Virginiji i Pennsylvaniji. Sada je riječ o bitki do zadnjeg atoma energije - obojica kandidata pokazuju znakove iscrpljenosti dok lete s jedne strane zemlje na drugu i koriste zadnju priliku da birače pridobiju na svoju stranu. Obami se u Ohiu u subotu pridružio i promukli Bill Clinton, koji se šalio da je “ostao i bez glasa kako bi služio predsjedniku”.

Na klackalici

Kampanja je sada fokusirana na samo nekoliko država. Predsjednik se bira glasovima elektora, a u gotovo svim državama svi elektorski glasovi idu pobjedniku. Budući da se za većinu država od početka zna za koga će glasati - jer imaju više registriranih pristaša jedne ili druge strane i jer tradicionalno glasaju lijevo ili desno - kampanja se zapravo bori samo u onih nekoliko u kojima ankete pokazuju da je razlika mala. Amerikanci ih zovu “swing states” - države na ljuljački, na klackalici - “države bojišnice”, “konkurentne države” ili jednostavno - “ljubičaste države” u kojima se miješa plava demokratska i crvena republikanska boja. Različite ankete upućuju na različite neizvjesne države, no na ovim se izborima stvorio konsenzus da ih je u igri još najmanje sedam - Ohio, Virginia, New Hampshire, Florida, Iowa, Wisconsin i Colorado - s time da je razlika mala u još dvije, ali se smatra da će Obama pobijediti u Nevadi, a Romney u Sjevernoj Karolini.

Pennsylvania u igri?

Romneyjeva kampanja posljednjih tjedan dana na popis neizvjesnih država dodala je i Minnesotu, Michigan i Pennsylvaniju te je u njima počela emitirati reklame. U Obaminoj kampanji to opisuju kao potez očajnika - jer Romney ima mnogo manje kombinacija koje bi ga mogle dovesti do pobjede od Obame - dok u Romneyjevu taboru tvrde da time pokazuju da birači toliko masovno prelaze na njihovu stranu da bi mogli pobijediti i u demokratskim uporištima. No, sudeći po tome da od te tri države Romney prije izbora planira posjetiti samo Pennsylvaniju, republikanci istinski vjeruju da samo u toj državi uistinu imaju neku šansu - iako je riječ o državi koja je na posljednjih pet izbora glasala za demokrate.

U gotovo svim neizvjesnim državama trenutačno je u vodstvu Obama pa su zbog toga američki mediji jučer uglavnom prognozirali da bi pobjednik na izborima u utorak mogao biti Obama. New York Times daje mu 80 posto izgleda za pobjedu, no ankete su još varljive. Zadnja anketa u Ohiu Obami daje šest postotnih bodova prednosti - a riječ je o državi bez koje nijedan republikanski izazivač još nije osvojio Bijelu kuću i bez koje se Romneyjeve kombinacije za osvajanje 270 elektorskih glasova nužnih za pobjedu drastično smanjuju.

Prijevremeno glasanje

Na Floridi je situacija manje jasna - jedna anketa pokazuje da je u vodstvu Obama za dva postotna boda, u drugoj Romney vodi za šest. Neke ankete pokazuju da je Wisconsin, u kojem je Obama prije četiri godine pobijedio s razlikom od 14 postotnih bodova, sada također prilično neizvjestan, druge pokazuju da će Obama ipak pobijediti.

Predsjedniku na ruku idu i podaci o prijevremenom glasanju. Dosad je već glasalo više od 19 milijuna ljudi, a iako se ti glasovi još ne prebrojavaju, neke su države objavile sastav izašlih birača: u Ohiu, Iowi, Floridi, Sjevernoj Karolini i Nevadi glasalo je više demokratska, u Coloradu više republikanaca.

Borba do zadnjeg glasa iscrplila je i birače. U neizvjesnim državama s televizije ih bombardiraju predizbornim spotovima, telefonski pozivi dobrovoljaca koji ih pokušavaju nagovoriti za koga da glasaju i da izađu na izbore ne prestaju. Građani u Ohiu žale se da primaju i po 10 do 12 poziva dnevno, da im volonteri po cijele dane zvone na vrata, a računi im se gube u pošti između gomile predizbornih letaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 05:56