TAJNI RAČUNI

Mubarak od plaće od oko 700 franaka uštedio čak 410 milijuna u Švicarskoj

Švicarska od prošle godine ima i poseban tim istražitelja čiji je posao pronaći novac kriminalaca i političkih moćnika

ŽENEVA - Samo pet dana nakon što je svrgnut tuniski diktator Zine el-Abidine Ben Ali, švicarska vlada zamrznula je svu njegovu imovinu u švicarskim bankama. Računi egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka blokirani su još brže - pola sata nakon što je objavio da odlazi s vlasti. Obitelj libijskog vođe Moamara Gadafija ostala je bez pristupa švicarskim računima čim su njegove snage počele bombardirati vlastiti narod.

Konačno zbrojili

- Kako bismo spriječili bilo kakvu zloporabu državnog novca, naš je kabinet odlučio trenutačno blokirati svu imovinu u Švicarskoj koja pripada Moamaru Gadafiju i njegovim ljudima. Prodaja vlasništva tih ljudi, posebice nekretnina, ili uklanjanje tog vlasništva na bilo koji način zabranjeni su od ovog trenutka - priopćilo je tada švicarsko ministarstvo vanjskih poslova.

Do ovog su tjedna švicarski istražitelji zbrojili o koliko je točno novca riječ: trojica diktatora sa sjevera Afrike na računima su u švicarskim bankama sakrili 830 milijuna franaka.

Povukao novac

Obitelj Gadafi u Švicarskoj je sakrila 360 milijuna franaka - sitnicu u odnosu na šest milijardi koje su ondje držali prije nego što je 2008. Gadafi uveo Švicarskoj ekonomske sankcije jer je ženevska policija uhitila njegova sina Hanibala zbog sumnje da je zlostavljao dvije kućne pomoćnice. Gadafi je nakon toga iz švicarskih banaka povukao pet milijardi franaka, zaustavio izvoz nafte u Švicarsku te dvojici švicarskih biznismena koji su radili u Libiji zabranio izlaz iz zemlje na više od godinu dana.

Tuniski diktator Ben Ali, za kojega je ministrica vanjskih poslova Micheline Calmy-Rey rekla da u Švicarskoj nije imao znatnijih sredstava jer njegov režim nije imao dobre odnose s tom zemljom, u švicarskim je bankama držao 60 milijuna franaka.

Mubarak, koji je tvrdio da mu je plaća oko 700 franaka mjesečno, u Švicarskoj je sakrio “ušteđevinu” od 410 milijuna. Sve je to sada zamrznuto na najmanje tri godine, a Tunis i Egipat već su počeli proceduru za povratak novca u državni proračun.

Deset milijardi dolara

Ako se neutralna alpska država nekoć smatrala zemljom u kojoj su korumpirani diktatori na tajnim računima novac koji su pokrali svom narodu mogli sakriti za crne dane, sada se Švicarska pokušava riješiti te reputacije, pa i po cijenu slabljenja slavne švicarske bankarske tajne.

Od prošle godine Švicarska spremnije otkriva račune bogataša koji izbjegavaju plaćanje poreza u svojim zemljama, ima poseban tim istražitelja čiji je posao pronaći novac kriminalaca i političkih moćnika, a i opljačkan novac lakše vraća nacijama kojima je ukraden.

- Ideja da je Švicarska skrovište za ukradeni novac pripada prošlosti - rekla je ministrica Calmy-Rey.

Trojica su diktatora uistinu, čini se, svoj novac radije ulagali drugdje. Sjedinjene Države zaplijenile su 34 milijarde dolara povezanih s Gadafijevim režimom, Kanada im je zamrznula 2,4 milijarde, Austrija 1,7, a Britanija milijardu dolara, i to uglavnom u nekretninama po londonskom West Endu, vrijednim 455 milijuna dolara, ali i 325 milijuna dolara dionica u tvrtki Pearson, vlasnika Financial Timesa i izdavačke kuće Penguin.

Nitko ne zna koliko točno novca Gadafijevi imaju, ali procjenjuje se da samo u Britaniji imaju deset milijardi dolara.

Kontrola ekonomije

O tome koliko je bogatstvo Hosnija Mubaraka također se može samo nagađati, no stručnjaci ga procjenjuju na između 40 i 70 milijardi dolara - velik je dio također u elitnim nekretninama u Londonu, New Yorku, Los Angelesu te uz obalu Crvenog mora.Prema konzervativnim procjenama, uža obitelj Ben Alija ima deset milijardi dolara, a bogatstvo braće i sestre njegove supruge Leile Trabelsis još je i veće jer je obitelj kontrolirala između 30 i 40 posto tuniske ekonomije.

Čime su se počastili?

Mubarak

Obitelj egipatskog diktatora nije se razmetala svojim bogatstvom - osim malih ekscentričnosti poput pruga na Mubarakovu odijelu ispisanih njegovim imenom. No, kupovali su luksuzne nekretnine, na Manhattanu, Beverly Hillsu ili londonskom Knightsbridgeu, četvrti u kojoj je robna kuća Harrods.

Ben Ali

Suprugu tuniškog predsjednika Leilu Trabelsi uspoređivali su s najzloglasnijom rastrošnicom među političkim suprugama - nazivali su je Imeldom Marcos arapskog svijeta. Trabelsi je bila poznata po tome što je imala privatni zrakoplov samo za odlaske u šoping u inozemstvu, a iz zemlje je pobjegla sa zlatom iz državnih rezervi vrijednim 60 milijuna dolara.

Gadafi

Gadafijev sin 2009. je za novogodišnji tulum na Karibima unajmio Beyonce, kojoj je platio milijun dolara. Američka je zvijezda novac u međuvremenu donirala za Haiti. I drugi su Gadafijevi sinovi za svoje zabave angažirali zvijezde - Mariah Carey zaradila je milijun dolara za četiri pjesme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 06:17