VJEČNI FARAON POPUŠTA?

Mubarak: Odlazim s vlasti, ali tek u rujnu nakon izbora; Obama: Odstupi odmah

Omraženi predsjednik najavio je kako se neće kandidirati na izborima u rujnu, no Obama smarta kako prijenos vlasi u Egiptu mora početi odmah
 AFP

KAIRO - Omraženi egipatski predsjednik Hosni Mubarak jučer navečer je najavio svoj odlazak s vlasti - ali tek u rujnu. Naime, obraćajući se javnosti na državnoj televiziji Mubarak je rekao kako nema namjeru kandidirati se na predstojećim izborima u rujnu.

- Proveo sam dosta vremena služeći Egiptu. Sad je moja prva odgovornost obnoviti sigurnost domovine kako bi se postigla mirna tranzicija vlasti u atmosferi koja će štititi Egipat i Egipćane i koja će omogućiti predaju odgovornosti ljudima koji će biti izabrani na nadolazećim izborima - poručio je Mubarak Egipćanima, kojih je jučer, osmog dana prosvjeda, čak do dva milijuna sudjelovalo u takozvanom milijunskom maršu tražeći njegovu ostavku.

‘Nudio sam dijalog’

Osim što je najavio odlazak te ustavnu reformu, Mubarak je našao vremena i za kritiziranje prosvjeda. Tako je ustvrdio “da se ono što je počelo kao civilizirani fenomen pretvorilo u nasilni događaj kojeg su kontrolirale političke kukavice” te je dodao kako je svim strankama nudio dijalog, no da su ga određene političke snage odbile. Na kraju svog govora Mubarak je rekao da ne namjerava napustiti Egipat.

- Ovo je moja zemlja. Ovdje sam živio, borio se i branio svoju zemlju, njen suverenitet i interese i ovdje ću umrijeti - poručio je.

U Mubarakovoj odluci ulogu je, prenose svjetski mediji, imao upravo SAD, koji je, tvrde neki izvori iz Obamine administracije, tražio od egipatskog predsjednika, i to putem bivšeg američkog ambasadora u Egiptu Franka Wisnera da ne izlazi na izbore u rujnu te da objavi da se ni on ni njegov sin Gamal (koji se cijelo vrijeme spominjao kao Mubarakov nasljednik) neće kanidirati. Ne zna se kad je Wisner prenio tu poruku. Jučer, do zaključenja ovog izdanja, još uvijek nije bilo jasno kako će se Mubarakova objava odraziti na stotine tisuća ljudi koji su proteklih dana izašli na ulice tražeći njegovu ostavku najkasnije do ovog petka (u protivnom su prijetili maršom na predsjedničku palaču).

Kupovanje vremena

Naime, iako su se trgom Tahrir, prvo prolomili uzvici oduševljenja, hladan tuš je došao gotovo trenutačno. Među dijelom provjednika počeli su se širi ljutnja zbog Mubarakovog “kupovanja vremena” te strah od moguće osvete zbog tako otvorenog iskazivanja nezadovoljstva.

Neki od njih navodno su rekli kako će i dalje tražiti trenutačnu Mubarakovu ostavku te da se neće maknuti tako dugo dok uistinu ne ode s vlasti, a zadovoljna nije bila ni opozicija koja tvrdi da je Mubarak na taj način izigrao sve njihove zahtjeve.

Obama nazvao Mubaraka te mu poručio: Odstupi odmah

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama jučer je nazvao egipatskog kolegu odmah nakon što je Hosni Mubarak održao televizijski govor u kojem najavljuje svoje povlačenje s vlasti.

Razgovor je navodno trajao više od pola sata.

- Obama mu je objasnio da se prijenos vlasti ne može odgađati te da mora početi odmah - izjavio je jedan od dužnosnika bliskih Obami te dodao kako se američki predsjednik prvo savjetovao s visokim dužnosnicima američke nacionalne sigurnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 06:58