POČELA PRIVOĐENJA

Mučan slučaj koji od 2016. hipnotizira BiH: Konačno na vidjelo izlazi istina o smrti Dženana Memića

Dženan Memić teško je ozljeđen dok je šetao s tadašnjom djevojkom, a zbog težine ozljeda nakon sedam dana umro je u bolnici
 ELVIS BARUKCIC/AFP

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv petero osoba, uključujući dvojicu policajaca, koje se tereti za zločinačko udruživanje s ciljem prikrivanja dokaza o misterioznoj smrti mladića Dženana Memića iz Sarajeva, potvrdili su u srijedu iz Tužiteljstva BiH.

Nakon višemjesečne istrage koju je vodilo ovo tužiteljstvo sad su optuženi Alisa Mutap, djevojka nastradalog mladića, njezin otac Zijad, bivši načelnik odjela za sigurnost prometa sarajevske policije Hasan Dupovac, policajac iz Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela u BiH Josip Barić te Muamer Ožegović, djelatnik jednog hotela u naselju Ilidža.

Slučaj Memić kao i smrt mladića Davida Dragičevića u Banjoj Luci iz temelja su poljuljali povjerenje u pravosuđe u BiH, a zbog toga su u dva najveća grada u BiH organizirani i masovni prosvjedi zbog sumnje da je u pozadani nastojanje da se prikriju počinitelji navodnih ubojstava.

Dženan Memić je pod još nerasvjetljenim okolnostima smrtno stradao u veljači 2016. godine kad je teško ozljeđen dok je šetao s tadašnjom djevojkom, a zbog težine ozljeda nakon sedam dana je umro u bolnici.

Tužiteljstvo Sarajevske županije koje je vodilo istragu tvrdilo je kako je riječ o prometnoj nesreći i zbog toga je podignulo optužnicu protiv dvojice muškaraca koji su to navodno skrivili.

Županijski sud u Sarajevu u dva je navrata dvojicu osumnjičenih oslobodio optužbi i sad se obnovljeni postupak protiv njih po žalbi županijskog tužiteljstva vodi pred Vrhovnim sudom Federacije BiH.

Članovi obitelji Memić uporno tvrde kako prometne nesreće nije bilo te kako je Dženan ubijen, a istraga krivo vođena uz prikrivanje dokaza pa su zbog toga podnijeli kaznenu prijavu državnom tužiteljstvu.

Tužiteljstvo BiH u optužnici koja je sad potvrđena tvrdi kako je pet optuženih predvođeno Zijadom Mutapom pokušalo prikriti ili krivotvoriti dokaze te usmjeriti istragu u pogrešnom smjeru.

Svi optuženi suočit će se s optužbama za organizirani kriminal, protuzakonito posredovanje, pomoć počinitekju nakon kaznenog djela, sprječavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza.

No unatoč ovoj optužnici još nije razjašnjeno od čega je Dženan Memić preminuo odnosno kako je zadobio ozljede od kojih je preminuo. Jedini izravni svjedok je njegova bivša djevojka, no ona je na suđenju navodnim počiniteljima tvrdila kako se ničega ne sjeća jer pati od amnezije prouzročene udarcem.

Odvjetnik obitelji Memić, Ifet Feraget, izjavio je kako je za njega nova optužnica logična i očekivana.

"Pet i pol godina govorimo o istim stvarima. Ovo je značajno jer je potvrda toga da toliko godina govorimo istinu", rekao je Feraget lokalnim medijima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 12:41