PANIKA NA VRHU

Mučan slučaj u Japanu se dugo zataškavao, a onda je hrabra žena istinu istjerala na vidjelo. Sada padaju glave...

U parničnom postupku četvero od petero optuženih zanijekalo je seksualno zlostavljanje, dok je peti optuženik priznao krivnju

Japanska vojska

 /Profimedia

Bivša vojnikinja i džudistica Rina Gonoi u japanskoj vojsci (JSDF) služila je dvije godine prije nego što je napustila poziciju zbog fizičkog i verbalnog seksualnog uznemiravanja koje je trpjela na dnevnoj bazi. U lipnju 2022. otišla je iz vojske i obećala si da će zlostavljače privesti pravdi, piše CNN.

Kad je zlostavljanje prijavila vojnim vlastima, pokrenute su dvije istrage koje su odbačene zbog nedostatka dokaza. Obratila se televizijskim kućama gdje je naišla na ignoriranje, a zatim je svoju borbu započela na društvenim mrežama.

image

Rina Gonoi

Philip Fong/Afp/Profimedia/Philip Fong/afp/profimedia

- Htjela sam pomoći drugima koji su seksualno uznemiravani u JSDF-u. Tražila sam od počinitelja ispriku i da priznaju što su učinili, progovorila sam kako bih spriječila druge da prođu ono što sam ja prošla, rekla je Gonoi.

Gonoina borba da je ne ušutkaju pokrenula je opsežnu istragu o seksualnom uznemiravanju u vojsci, nova otkrića rezultirala su rijetkim priznanjem krivnje i javnog isprikom japanskog ministarstva obrane. Petorica vojnika su nečasno otpuštena, dok su četvorica i kažnjena.

Od nekih je vojnika primila osobne isprike što smatra nedovoljnim za sve što je preživjela pa sad vodi kaznene postupke na sudovima. Početkom godine podnijela je tužbe protiv vlade i napadača od kojih su trojica optuženi za zlostavljanje, državni odvjetnici u Japanu nisu objavili informacije o slučaju, a nisu se oglasili niti optuženici. U parničnom postupku četvero od petero optuženih zanijekalo je seksualno zlostavljanje, dok je peti optuženik priznao krivnju.

Bez obzira na ishod tužbi, Gonoi vjeruje da postoji veća bitka protiv seksualnog uznemiravanja u vojsci kojom dominiraju muškarci.

Izgovori

Japan se nalazi na dnu ljestvice G7 zemalja i 116. je od 146 zemalja prema indeksu nejednakosti spolova Svjetskog ekonomskog foruma. Iskustvo vojnikinje moglo bi biti vrlo štetno za japansku vojsku koja je uložila mnogo truda u promicanje slike o sebi kao institucije koja promiče rodnu ravnopravnost.

Fumika Sato, sociologinja sa Sveučilišta Hitotsubashi, kaže da se mnoge žene pridružuju vojsci jer smatraju da nudi veću sigurnost i rodnu ravnopravnost od privatnog sektora. - Žene biraju JSDF jer misle da je to organizacija koja će pošteno prepoznati njihove sposobnosti, rijetko se uključuju da bi štitile zemlju, rekla je Sato.

Unatoč imidžu japanske vojske, Sato je rekla da je seksualno uznemiravanje unutar redova vojske već dugo skriva jer je ljudima u vojsci teško priznati ranjivost.

Nedostatak ljudi

Gonijina ispovijest isplivala je u trenutku kad se vojska suočila s manjkom novih članova što je suprotno od politike zemlje koja pokušava povećati svoju vojsku usred rastućih napetosti sa Sjevernom Korejom i Kinom. Prošle godine, Japan je najavio da će povećati obrambeni proračun za 2023. na rekordnih 6,8 trilijuna jena (55 milijardi dolara) što je povećanje od 26 posto.

Stručnjaci tvrde da će privlačenje žena biti ključno za postizanje ciljeva Tokija. Vojsci je potrebno oko 250.000 pripadnika za što im nedostaje oko 16.000 vojnika - stručnjaci tvrde da taj manjak ograničava njihove operativne sposobnosti. Služba je godinama pokušavala potaknuti upis žena u vojsku pa su tako uveli programe rodne svijesti i vrtiće za djecu zaposlenika, no to i dalje nije na prosječnoj razini NATO-a.

Prema podacima Ministarstva obrane, u ožujku 2022. u japanskoj vojsci bilo je 20.000 žena što je oko 8 posto ukupnih snaga, dok je prosjek NATO-a iz 2019. čak 12 %.

Uništen san

Kao djevojčica, Gonoi je vojnike doživljavala kao heroje te je odrasla u želji da bude poput njih nakon što su joj časnice priskočile u pomoć nakon smrtonosnog potresa i tsunamija u Tohokuu 2011. godine koji su uništili njen rodni grad. Godinama kasnije postaja u Fukushimi postala je horor za mladu vojnikinju.

image

Rina Gonoi

Philip Fong/Afp/Profimedia/Philip Fong/afp/profimedia

- Komentirali bi moje tijelo i veličinu grudi ili bi mi prišli na hodniku i iznenada me zagrlili. Kap koja je prelila čašu dogodila se u kolovozu 2021. kad sam bila prikovana na pod spavaonice dok je nekoliko viših muških časnika simuliralo spolni odnos. Taj incident uvjerio me da se javim i prijavim napadače, rekla je djevojka.

Vanjska istraga odbačena je zbog nedostatka dokaza zato što nitko od muških časnika koji su svjedočili seksualnom napadu nije htio dati iskaz. Kad je vidjela da nema drugog izbora, u lipnju 2022. dala je otkaz.

- Kad progovorite o tome što se dogodilo, postoji veliki rizik da će vas pretući i da će vas ljudi klevetati. Tek kad je naređena druga istraga, priznali su sve što sam prošla, tvrdi Gonoi.

Na konferenciji za novinare koja je održana prošle godine rekla je da su se tri počinitelja spustila na koljena i ispričavala joj se, priznali su svoja djela, a neki su i plakali. Na sudu je tek jedan od pet počinitelja priznao krivnju što ju je posebno rastužilo jer je smatrala da su isprike iskrene.

- Kad sam se pridružila vojsci imala sam puno snova o tome što želim postići. Da su u potpunosti istražili moj slučaj, mogla sam ostati tamo. Istina je na vidjelo došla prekasno. Drago mi je što sam mogla služiti zemlji, nije sve bilo loše. Sad želim samo živjeti što normalnije, rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:21