ESKALACIJA

MUČNE SCENE IZ SREDIŠTA BANJA LUKE NAKON PRIVOĐENJA RODITELJA DAVIDA DRAGIČEVIĆA Sve puno specijalaca i prosvjednika, u više navrata došlo do tučnjave

U Banja Luci u utorak vlada opsadno stanje nakon ranojutarnjeg uhićenja Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida Dragičevića, čija smrt još nije razjašnjena, a otac kao odgovorne proglašava vlasti u Republici Srpskoj i tamošnju policiju. Davora su uhitili zbog kaznenog djela 'ugrožavanje sigurnosti', odnosno zato što se nije odazvao na informativni razgovor temeljem prijave za ilegalno javno okupljanje prije tjedan dana pred Skupštinom Republike Srpske. Prilikom uhićenja policija je primijenila silu, a Davor se žalio na teške bolove, no u bolnici su nakon pregleda utvrdili da nema prijeloma.Nakon što je stigla vijest o njegovu privođenju, na Trgu Krajine, na kojemu su građani 300 dana održavali prosvjedne skupove tražeći 'pravdu za Davida', počelo je spontano okupljanje, a među demonstrantima se pojavila i Davidova majka, Davorova bivša supruga Suzana Radanović, koju su nakon naguravanja nekolicine osoba sa specijalnim policajcima, koji su odmah razmješteni po trgu, također priveli. U međuvremenu su je pustili, ali su je odveli u Davorovu kuću kako bi bio izvršen pretres.Među prosvjednicima u središtu Banja Luke pojavili su se i brojni oporbeni političari, od kojih su neki također privedeni, a u iznimno napetoj situaciji punoj mučnih scena došlo je do nekoliko fizičkih obračuna građana i policije. Jedan policajac je dobio šakom u glavu te je završio s ozljedama u bolnici. U međuvremenu su specijalci ispraznili Trg Krajine, a građani su tijekom večeri održali još jedan prosvjed.U nastavku pogledajte kako je protekao dan u Banja Luci iz minute u minutu.
 screenshot N1 via YouTube, Slobodan Vasković / Facebook

21:20 Sudionici prosvjeda koji su u utorak tijekom cijelog dana trajali u Banjoj Luci u večernjim su satima odlučili prekinuti okupljanje i nastaviti ga u srijedu i pritom inzistirati na puštanju na slobodu Davora Dragičevića. koji zahtijeva istinu o smrti svog ubijenog sina Davida. Na završetak prosvjeda nekoliko stotina okupljenih pozvala je Suzana Radanović, majka pokojnog Davida, što su sudionici i poslušali i nakon toga su se razišli. Svo vrijeme dok su stajali pred ulazom u pravoslavnu sabornu crkvu u Banjoj Luci bili su pod budnom paskom jakih snaga interventne policije koja im je zapriječila izlazak na ulicu kako ne bi mogli blokirati promet.

Davor Dragičević, koji optužuje vlasti Republike Srpske da zataškavaju okolnosti ubojstva njegova sina Davida iz političkih razloga, uhićen je u utorak nakon što se nije pojavio na policiji zbog ispitivanja. Uz pomoć policije s Trga Krajine u Banjoj Luci uklonjeno je improvizirano spomen-obilježje podignuto u znak sjećanja na Davida ubijenog pod nerazjašnjenim okolnostima u ožujku, a komunalci su odnijeli i fotografije, cvijeće i svijeće.

No, promet su zato na sat vremena blokirali sudionici skupa potpore banjolučkim prosvjednicima koji su se okupili u Sarajevu. Izražavajući potporu skupini "Pravda za Davida" nekoliko stotina sudionika okupljanja u glavnom gradu BiH prouzročilo je prometni kolaps jer su blokirali glavnu cestovnu arteriju u blizini sjedišta parlamenta BiH a dio njih je to isto učinio i na prometnici pred Uredom visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR).

Na taj su način pokušali izvršiti pritisak na OHR da intervenira ne bi li vlasti Republike Srpske prestale s represijom nad građanima i kako bi Davor Dragičević bio pušten iz pritvora koji mu je određen zbog sumnje da je prijetio sigurnosti ministra policije Republike Srpske Dragana Lukača. Upravo je Dragičevićevo privođenje bio povod za prosvjede u Banjoj Luci a njemu navodno sada prijeti jednomjesečni pritvor jer je to mjera koju bi moglo zatražiti okružno tužiteljstvo.

IZ OHR-a su tijekom večeri objavili kako su "duboko zabrinuti" zbivanjima u Banjoj Luci i uhićenjem Davora Dragičevića i nekoliko oporbenih politčara te su pozvali na suzdržavanje od nasilja, a slično je reagirao je i šef delegacije Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

------------------------

20:10 Stotine članova skupine "Pravda za Davida" i prijatelja obitelji ubijenog mladića Davida Dragičevića, čija obitelj traži istinu o njegovu ubojstvu, u utorak navečer nastavili su s prosvjednim okupljanjem u Banjoj Luci unatoč nastojanjima policije da ih rastjera okupivši se pred pravoslavnom sabornom crkvom. "Pustite Davora", "Hoćemo istinu i pravdu", uzvikivali su okupljeni, a interventnim policajcima koji su ih okružili i potiskivali štitovima dovikivali su "Ubojice" i "Idite na Kosovo".

Među okupljenima pred crkvom bilo je svih uzrasta, od malene djece do tinejdžera i umirovljenika. Prosvjednici su se gotovo cijelog dana nadmudrivali s policijom koja ih je rastjerivala s različitih lokacija, no nisu željeli odustati od okupljanja na koje ih je motiviralo to što je u jutarnjim satima uhićen Davor Dragičević, otac ubijenog Davida. Dragičević je priveden pod optužbom da je prijetio ministru policije Draganu Lukaču te je i u večernjim satima bio u pritvoru kao i oporbeni zastupnik u parlamentu RS Draško Stanivuković, kojega su policajci ozlijedili tijekom privođenja.

Zbog nastavljenih prosvjeda policijska su pojačanja raspoređena po cijeloj Banjoj Luci i uglavnom su koncentrirana na prilazima zgradama u kojima su sjedišta tijela entitetske vlasti.

---------------------------

19:20 Jake policijske snage raspoređene su u središtu Banje Luke kako bi se spriječilo očekivano masovno okupljanje građana i nastavak prosvjeda zbog uhićenja oca i majke mladića Davida Dragičevića koji traže istinu o ubojstvu svog sina. Policajci sa štitovima i kacigama zapriječili su prilaze zgradama u kojima je sjedište predsjednika Republike Srpske i Narodne skupštine, a pripadnici interventne polcije raspoređeni su i na Trgu Krajine s kojega su ranije tijekom popodneva uz uporabu sile rastjerali pripadnike prosvjedne skupine "Pravda za Davida".

S tog je trga uz policijsku pomoć uklonjeno i improvizirano spomen-obilježje podignuto u znak sjećanja na Davida ubijenog pod nerazjašnjenim okolnostima u ožujku u Banjoj Luci, a komunalci su odnijeli i fotografije, cvijeće i svijeće. Pripadnici skupine "Pravda za Davida" ipak su nastavili prosvjedovati i nakon što su silom potjerani sa središnjeg gradskog trga kružeći u koloni okolnim ulicama.

Kada su se okupili u parku preko puta trga na njih je nasrnuo policijski kordon te su ih potom policajci gurali štitovima. Davor Dragičević, otac ubijenog mladića koji je uhićen u jutarnjim satima u večernjim je satima i dalje bio u policijskom pritvoru kamo je priveden pod optužbom da je prijetio ministru policije RS Draganu Lukaču.

--------------------------

>>> 17:40 Majka ubijenog Davida i oporbeni političari pozvali su građane na veliki prosvjed s početkom u 18 sati. No, izuzetno jake snage policije formirale su kordon ispred Trga Krajine i ne dopuštaju prosvjednicima prilaz trgu. Građani se trenutno nalaze u obližnjem parku...

--------------------------

>>> 16:30 Davidova majka Suzana, nakon što je puštena iz policije, ponovno je stigla na Trg Krajine. Policija upozorava okupljene da se odmah moraju razići sa Trga Krajine, ali oni to odbijaju. Nekoliko desetaka policajaca napravilo je kordon i ne dopuštaju prosvjednicima da stoje na Trgu.

--------------------------

15:29 Na Trgu Krajine policija je formirala kordon kojim priječi pristup građanima području na kojem je ranije bilo sukoba. Unatoč tome, naguravanja i sukoba ima i dalje, a policajci povremeno ispaljuju topovske udare.

--------------------------

15:11 Ponovno incidenti i nova uhićenja u središtu Banja Luke. Policijski kordon je pokušao potisnuti prosvjednike s Trga Krajine, no u naguravanju je nekoliko osoba ozlijeđeno, a među uhićenima je i jedan oporbeni zastupnik u Narodnoj skupštini RS. Kako javlja reporterka televizije N1, među ozlijeđenima je i jedna starija gospođa kojoj je na području glave potekla i krv, ali zasad nije jasno tko ju je ozlijedio i koliko je teško ozlijeđena.

--------------------------

14:28 Komunalni redari uklonili su u utorak uz pomoć policije improvizirani spomenik Davidu Dragičeviću na središnjem trgu u Banjoj Luci, a pri naguravanju nezadovoljnih građana s policijom ozlijeđeno je više ljudi.

Do eskalacije napetosti došlo je nakon što su policajci u utorak ujutro uhitili Davora Dragičevića, oca mladića koji je ubijen u ožujku pod nerazjašnjenim okolnostima.

Glasnogovornica policije Republike Srpske Marija Markanović izjavila je da je Dragičević uhićen zbog sumnje daje počinio kazneno djelo "ugrožavanja sigurnosti službenih osoba", odnosno stoga što se nije odazvao na poziv za policijsko saslušanje.

Novinarima je kazala kako je Dragičević u pritvoru i da će tamo ostati do daljnjeg "sukladno zakonu".

Potvrdila je kako je priveden uz uporabu sile, ali je zanijekala da je ozlijeđen.

Nakon Davora, uhićena je i njegova bivša supruga Suzana Radanović, majka ubijenog Davida. Privedena je nakon verbalnog sukoba s interventnim policajcima i pokušaja da priđe spomeniku podignutom u čast njezina sina te spriječi njegovo uklanjanje.

"Imate li vi djecu, imate li vi majke?", uzvikivala je očajna Suzana.

Policajci su uhitili i nekoliko oporbenih političara, predsjednika Partije demokratskog progresa (PDP) Branislava Borenovića i zastupnika te stranke u entitetskom parlamentu Draška Stanivukovića, visokog dužnosnika SDP-a BiH Vojina Mijatovića te bivšeg zastupnika Adama Šukala.

Oni su nakon višesatnog zadržavanja pušteni na slobodu.

"Sve je jasno. Režim je napokon pokazao da je krenuo u konačni obračun sa skupinom 'Pravda za Davida'", kazao je novinarima čelnik nevladine udruge "Restart Srpska" Stefan Blagić.

Iz delegacije Europske unije i Ureda posebnog predstavnika EU u BiH kažu da su duboko zabrinuti zbivanjima u Banjoj Luci.

"Budno pratimo razvoj situacije i apeliramo na sve da ostanu mirni i suzdrže se od nasilja", stoji u zajedničkoj izjavi.

Te europske institucije zatražile su od ministarstva unutarnjih poslova hitno objašnjenje uhićenja različitih osoba povezanih s pokretom 'Pravda za Davida', uključujući i Davora Dragičevića kao i oporbene političare.

Delegacija EU i EUSR podsjećaju kako su se veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark i veleposlanici zemalja-članica Europske unije u Bosni i Hercegovini nedavno sastali s Davorom Dragičevićem i Murizom Memićem, ocem još jednog mladića koji je pod nejasnim okolnostima smrtno stradao u Sarajevu.

"Pozdravljamo njihove neumorne napore da mirnim putem traže pravdu u povodum smrti svojih sinova. Zapanjujuće je da su dva oca u potrazi za pravdom zbog svojih mrtvih sinova uspjeli izazvati više negodovanja zbog nedostatka vladavine prava i nekažnjavanja u BiH nego bilo koja politička stranka", stoji u priopćenju delegacije i predstavnika EU.

--------------------------

14:17 Televizija N1 objavila je potresnu snimku Suzane Radanović, majke Davida Dragičevića, koja je noseći sliku svog ubijenog sina policajce na Trgu Krajine jednog po jednog ispitivala imaju li djecu, no oni su je samo gledali bez odgovora, a jedan od njih je zahtijevao da se udalji, na što je ona emotivno reagirala.

- Pogledaj moje dijete! Imao je 21 godinu! Tko mi je ubio dijete? Imaš li ti majku, ispitivala je prije nego što je u prijepodnevnim satima privedena.

--------------------------

13:56 Glasnogovornica banjolučke policije na izvanrednoj konferenciji za medije potvrdila je da je Davor Dragičević uhićen zbog kaznenog djela 'ugrožavanje sigurnosti', a nakon što se nije odazvao na ispitivanje na koje je bio pozvan.

- Tom su prilikom policijski službenici u skladu sa zakonom primijenili sredstva prisile. Na njegov zahtjev pružena mu je pomoć, a u bolnici je konstatirano da nema ozljeda, izjavila je glasnogovornica potvrđujući da je nekoliko prosvjednika također privedeno, a u jednom od nekoliko incidenata koji su izbili jedan policajac je ozlijeđen.

--------------------------

13:37 Majka Davida Dragičevića je puštena na slobodu, ali policija ju je odmah odvela u kuću njezina bivšeg supruga Davora Dragičevića, u kojoj je u tijeku pretres.

--------------------------

13:28 Situacija u središtu Banja Luke i dalje je napeta. Na trgu na kojem su mjesecima građani prosvjedovali tražeći 'pravdu za Davida' raspoređeni su specijalci u maskirnim uniformama, a dosad je uhićeno najmanje desetak osoba, a zabilježeno je i nekoliko incidenata i fizičkih obračuna okupljenih građana s policajcima. Građani su se okupili u znak prosvjeda zbog privođenja Davora Dragičevića.

Prema informacijama televizije N1, policija u 14 sati namjerava provesti akciju 'čišćenja' Trga Krajine.

--------------------------

Pripadnici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske u utorak su u Banjoj Luci priveli Davora Dragičevića, oca stradalog mladića Davida Dragičevića, potvrdio je za Klix.ba Davorov odvjetnik Ifet Feraget.

- Još uvijek provjeravam informacije, ali koliko znam, Davor je priveden jer se nije odazvao na poziv za saslušanje. Više detalja za sada nemam, kazao je Feraget, navodeći da je na djelu selektivna primjena zakona jer, dodaje, ubojice Davida nisu privedene.

Iz MUP-a RS su priopćili da je Dragičević priveden zbog 'ugrožavanja sigurnosti', ali nisu iznosili detalje.

Informaciju o privođenju Dragičevića na Facebook grupi "Pravda za Davida" potvrdila je i njegova bivša supruga i Davidova majka Suzana Radanović.

I ona sama je, kako također javlja Klix.ba, nekoliko sati poslije završila na policiji. Uhitili su je na banjolučkom Trgu Krajine nakon što je došlo do naguravanja s policijom. Osim nje, privedene su još dvije osobe koje su došle s njom i skupinom građana prosvjedovati protiv Davorova privođenja.

Na mjesto na kojem članovi grupe "Pravda za Davida" već mjesecima prosvjeduju ubrzo su stigli pripadnici Specijalne policije MUP-a RS, a Davorov automobil i mjesto na kojem građani odaju počast stradalom mladiću ograđeno je žutom trakom.

Nakon što su Suzana Radanović i građani verbalno izrazili negodovanje zbog postupaka policije, u jednom trenutku je došlo do naguravanja između jednog muškarca i pripadnika MUP-a. Muškarac je vrlo brzo svladan i uhićen, a zatim je privedena i Suzana Radanović te još jedna osoba.

Na društvenim mrežama objavljena je snimka Suzaninog privođenja.

Odvjetnik te skupine uhićenih Dragan Tolimir kazao je novinarima kako je Davor Dragičević pri uhićenju ozlijeđen te je stoga morao biti hospitaliziran na kirurškom odjelu banjolučkog Kliničkog centra.

Na uhićenja oca i majke ubijenog mladića reagirali su iz oporbene Partije demokratskog progresa (PDP) upozoravajući kako je riječ o "neviđenom činu represije" nad roditeljima koji samo traže istinu o smrti svog sina.

"Ovo je stravično, ne mogu se ovako odnositi prema ljudima. Inzistiramo da svi građani odmah budu pušteni. Ovo je diktatura", kazao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović koji je stigao na trg nakon policijske intervencije.

Kazao je kako ima informacije da su Davoru pri uhićenju policajci slomili ruku postavljajući pitanje hoće li naredni korak biti pucanje u prosvjednike. Informaciju o slomljenoj ruci demantirali su iz Sveučilišnog kliničkog centra u Banja Luci.

- Pacijent se žalio na bolove u desnoj ruci i desnoj nozi, nakon čega je pregledan, te je upućen na radiološku dijagnostiku. Rentgen dijagnostika desnog ramena, kompletne desne ruke, desnog kuka i desnog koljena ne pokazuje znakove svježih traumatskih promjena, odnosno rtg nalaz je uredan. Stoga, pacijent nije hospitaliziran, naveli su iz bolnice.

MUP RS je prije nekoliko dana priopćio da su protiv Davora Dragičevića i još 19 osoba, među kojima je i zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković, podnesene kaznene prijave zbog okupljanja ispred Narodne skupštine 17. prosinca, u vrijeme održavanja posebne sjednice na kojoj je izabrana nova vlada tog bosanskohercegovačkog entiteta.

Prema navodima policije, članovi grupe "Pravda za Davida" postupili su suprotno Zakonu o javnom okupljanju i Zakonu o javnom redu i miru RS. Također, kako su naveli, nastavlja se policijski rad s ciljem utvrđivanja postojanja elemenata izvršenog kaznenog djela ugrožavanja sigurnosti.

Članovi grupe "Pravda za Davida" 17. prosinca su iznijeli teške optužbe na rad MUP-a i negodovali zbog ponovog izbora Dragana Lukača za ministra unutarnjih poslova RS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 13:51