GROZNE SNIMKE

Mučni detalji neviđenog masakra: ‘Rezali su udove i genitalije, silovali, zlostavljali leševe...‘

Šef izraelske policije Kobi Shabtai kaže da nisu javno mogli pokazati sve snimke jer su previše grozne

Kibuc u blizini granice s Pojasom Gaze koji je napao Hamas

 Aris Messinis/Afp/Profimedia/Aris Messinis/afp/profimedia

Već 7. listopada, na dan Hamasovog napada na Izrael, pojavile su se prve snimke koje ukazuju na seksualno nasilje i silovanje žena. Na jednoj se vidi žena ruku vezanih na leđima, s hlačama umrljanima krvlju. U svakom ratu vojnici koriste silovanje kao oružje protiv neprijatelja, a prema dokazima izraelske strane, Hamas je koristio silovanje tijekom napada 7. listopada. U napadu na 22 izraelske zajednice, borci Hamasa ubili su najmanje 1200 ljudi i uzeli 240 talaca, no njihov glavni cilj bio je teror nad ženama i djecom kao sredstvo širenja straha, prenose stručnjaci za Washington Post.

Nakon rata u Hrvatskoj i BiH, međunarodno pravo konačno je priznalo silovanje kao ratni zločin: ne kao izolirani čin pojedinca, nego kao namjerno, sustavno zlostavljanje civila, a Haaški sud izrekao je prvu presudu za ratni zločin silovanja.

"Mučenje žena oružje je s ciljem da bi se uništila zajednica, da se unište ljudi, da se uništi nacija", objašnjava Cochav Elkayam Levy, stručnjakinja za ljudska prava i međunarodno pravo, koja je sad na čelu izraelske nevladine komisije koja istražuje zločine počinjene nad ženama i djecom 7. listopada. Ta komisija radi na uspostavi sveobuhvatne baze podataka o napadu Hamasa, uz službenu istragu koju provodi izraelska policija u koordinaciji s vojskom i Shin Beitom, unutarnjom sigurnosnom službom.

Hamas negira silovanja. To je protiv temeljnih islamskih načela, ističe Basem Naim, dužnosnik Hamasa. Bilo kakvu seksualnu aktivnost izvan braka, ističu, Hamas smatra velikim grijehom. Moussa Abu Marzouk, zamjenik predsjedavajućeg Političkog ureda Hamasa sa sjedištem u Kataru, ustvrdio je nedavno u intervjuu za BBC da su "žene, djeca i civili bili izuzeti" tijekom napada Hamasa, no snimke iz jednodnevnog napada Hamasa na Izrael govore drugačije.

Šef izraelske policije Kobi Shabtai kaže da nisu javno mogli pokazati sve snimke jer su previše grozne.

"Rezali su udove i genitalije, silovali su, zlostavljali leševe. Bilo je sadističkih seksualnih radnji", tvrdi on.

Već sad nekoliko desetaka stručnjaka za seksualne traume razgovara i radi sa ženama koje su preživjele Hamasov napad 7. listopada, navodi američki list. Izraelski stručnjaci izučili su silovanje kao oružje rata u Bosni i Hercegovini te Ukrajini i odmah su krenuli sa psihološkom podrškom žrtvama. Seksualno nasilje uvijek se slabo prijavljuje, kaže Orit Sulitzeanu, koja vodi Asocijaciju organizacija za pomoć žrtvama silovanja, smještenu u Tel Avivu. No kad je riječ o silovanju u ratu, ono se prijavljuje još i manje, ističe ona.

Jedna žena ispričala je policajcima da je vidjela grupno silovanje na glazbenom festivalu tijekom napada 7. listopada. Ležala je, pretvarajući se da je mrtva. Vidjela je ženu kako krvari, jedan ju je muškarac povukao za kosu i silovao je, a zatim ju je prebacio drugome. On ju je također silovao, pa joj pucao u glavu.

"Nije digao hlače. Upucao ju je dok je bio u njoj", ispričala je svjedokinja.

"Vidjeli smo mnoge žene s krvavim rubljem, sa slomljenim kostima, slomljenim nogama, slomljenim zdjelicama", kaže Shari, volonter u vojnoj mrtvačnici Shura. Izraelski pričuvni borbeni bolničar ispričao je za The Post da je pronašao tijela dviju tinejdžerica u njihovoj spavaćoj sobi, s tragovima seksualnog napada.

"Jedna je bila na krevetu, ruka joj je visila s okvira kreveta. Noge su joj bile gole, s modricama. Imala je rupu od metka u predjelu grudi-vrat", ispričao je. Druga je ležala na podu, potrbuške, raširenih nogu i hlača spuštenih do koljena.

"Na leđima joj je bila tekućina koja je izgledala kao sperma. Upucana je u potiljak".

Prije deset dana turska agencija Anadolija prenijela je vijest da je izraelska policija uhitila profesora povijesti jer je rekao da vojnici IDF-a siluju palestinske žene. Izraelska web stranica Mako objavila je da je učitelj pokušavao opravdati napad Hamasa 7. listopada.

"Okupiranom narodu dopušteno je učiniti sve što je potrebno da bi uspio u svojoj borbi. Nisu li izraelski vojnici silovali palestinske žene? Oni to rade od ‘48., a toga nema u udžbenicima", napisao je učitelj na WhatsAppu. Nakon što je netko poslao žalbu izraelskom Ministarstvu obrazovanja, učitelja je škola u gradu Petah Tikva suspendirala, a policija ga pozvala na razgovor. Izrael tvrdi da njihove snage nikad nisu sustavno koristile silovanje kao oružje rata. Times of Israel piše da je ministar unutarnjih poslova Moshe Arbel predložio da se omogući oduzimanje državljanstva onima koji izražavaju solidarnost s terorističkim skupinama ili potiču teror.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:28