NAPETA ATMOSFERA

München cijeli u duginim bojama, Orban otkazao dolazak: ‘Tako je u Budimpešti svaki dan...‘

Više njemačkih političara žestoko kritiziralo odluku UEFA-e o zabrani rasvjetljavanja stadiona u Muenchenu duginim bojama
Viktor Orban ne dolazi u Muenchen
 Afp, Profimedia

Nakon što je više njemačkih političara žestoko kritiziralo odluku UEFA-e o zabrani rasvjetljavanja stadiona u Muenchenu duginim bojama tijekom utakmice u srijedu Njemačka-Mađarska, mađarski premijer Viktor Orban otkazao je svoj planirani posjet tom događaju.

"Hoće li stadion u Muenchenu ili neki drugi stadion u Europi svijetliti u duginim bojama, nije odluka koja leži u rukama države", rekao je Orban.

On je još dodao kako su i u Budimpešti zastave u duginim bojama dio uličnog kolorita i kako je to "samo po sebi razumljivo".

Orban je u svojoj izjavi za Njemačku novinsku agenciju (dpa) ukazao na to kako homoseksualne osobe danas u Mađarskoj, za razliku od razdoblja komunizma, uživaju zaštitu države.

Kako prenose njemački mediji Orban će večeras umjesto planiranog posjeta utakmici Europskog prvenstva u nogometu između Njemačke i Mađarske u Muenchenu otputovati u Bruxelles.

Prije toga je nekoliko njemačkih političara među kojima i premijer Bavarske Markus Soeder (Kršćansko-socijalna unija CSU) i gradonačelnik Muenchena Dieter Reiter (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) kritiziralo odluku UEFA-e koja je odbacila prijedlog grada Muenchena da se tijekom utakmice stadion Allianz Arena, na kojem se utakmica igra, pomoću svjetla oboji duginim bojama.

UEFA je pritom ukazala na svoju "političku i vjersku " neutralnost i zaključila kako je akcija u Muenchenu planirana kao politička akcija u znak protesta protiv jedne konkretne odluke mađarskog parlamenta.

Prošlog tjedna je u Mađarskoj prihvaćen zakon koji je po ocjenama mnogih uperen protiv prava mladih na informiranje o temama homoseksualnosti i transseksualnosti.

image
Ovako je Allianz Arena izgledala u siječnju
Andreas Gebert/AFP

Soeder je odluku UEFA-a okarakterizirao kao "razočaravajuću i neprikladnu".

"Tu je riječ o slobodi i protiv diskriminacije. Zastava duginih boja u ovom kontekstu stoji za slobodu i modernu demokraciju", rekao je Soeder za javni servis BR.

Minhenski gradonačelnik Reiter je najavio da će večeras iz Muenchena unatoč zabrani UEFA-e biti "odaslan signal u smjeru Mađarske i ostatka svijeta".

On je najavio postavljanje zastava duginih boja na minhensku gradsku vijećnicu a planirano je i rasvjetljavanje jedne vjetrenjače za struju koja se nalazi u neposrednoj blizini stadiona duginim bojama.

Akcije na i oko stadiona su najavile i LGBT udruge iz Muenchena koje očekuju da će mnogi gledatelji na stadionu sa sobom ponijeti zastave u duginim bojama.

Pritom je ukazano i na činjenicu da je kapetanska vrpca kapetana njemačke reprezentacije Manuela Neuera u duginim bojama. Neuer je zbog te činjenice već bio predmetom istrage UEFA-e od koje se u međuvremenu odustalo.

U znak solidarnost bi tijekom utakmice stadioni u nekoliko njemačkih gradova trebali biti osvijetljeni duginim bojama. Za sada su sudjelovanje u ovoj akciji potvrdili u Berlinu, Koelnu, Frankfurtu i Wolfsburgu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2023 05:45