OSRAMOĆENA ZVIJEZDA

Muke po Spaceyju: prvo dobio otkaz, a sada mora tvorcima ‘Kuće karata‘ platiti 31 milijun $

Glumac Anthony Rapp, tvrdio je da ga je Spacey seksualno napao kada je imao 14 godina na hollywoodskoj zabavi 1980-ih.

Kevin Spacey kao Frank Underwood i Robin Wright kao Claire Underwood u seriji 'House of cards'

  sunset Box/Allpix Press/Profimedia

Osramoćena američka filmska zvijezda, Kevin Spacey (62) morat će platiti gotovo 31 milijun dolara odštete produkcijskoj kući koja stoji iza "Kuće od karata", serije u kojoj je glumio do otkaza dobivenog zbog optužbi za seksualno uznemiravanje, prenosi Guardian.

MRC, producentska kuća koja je realizirala popularnu priču o političkim intrigama emitiranu na Netflixu, tražila je odštetu za izgubljeni prihod koji pripisuje Spaceyjevom naglom odlasku iz serije nakon što su se protiv njega pojavile optužbe za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje.

Producentska kuća morala je otpustiti Spaceyja koji u seriji glumi beskrupuloznog američkog političara Franka Underwooda te zaustaviti produkciju šeste sezone serije zbog mijenjanja scenarija kako bi uklonili njegov središnji lik te seriju skratiti s trinaest na osam epizoda kako bi se ispoštovali rokovi, što je rezultiralo desecima milijuna gubitaka, tvrde u dokumentu.

“Sigurnost naših zaposlenika, scenografije i radnog okruženja od iznimne je važnosti za MRC i zato smo se odlučili zalagati za odgovornost”, rekao je MRC u priopćenju u ponedjeljak. Predstavnik Spaceyja nije odmah odgovorio na e-mail u kojem su ga tražili komentar. Njegovi odvjetnici tvrde da glumčeve radnje nisu bile značajan faktor u gubicima emisije.

Sudac je odluku donio 19. listopada kada je MRC podnio zahtjev da se presuda potvrdi pred sudom u Los Angelesu.

U dokumentu MRC kaže da je, nakon što su optužbe izašle na vidjelo, Spacey suspendiran te je pokrenuta interna istraga koja je pokazala da je zvijezda filma "Vrtlog života" prekršila odredbe ugovora o glumi i izvršnoj produkciji kojim su postavljeni standardi ponašanja na radnome mjestu.

Karijera 62-godišnjeg dvostrukog oskarovca ​​naglo je stala krajem 2017. godine kada je pokret #MeToo dobio zamah. Glumac Anthony Rapp, tvrdio je da ga je Spacey seksualno napao kada je imao 14 godina na hollywoodskoj zabavi 1980-ih.

Tada je Spacey dao izjavu u kojoj je rekao da se ne sjeća susreta, ali se ispričao. No, uslijedilo je i nekoliko drugih optužbi.

Neki, uključujući Rappa, podnijeli su i privatne tužbe. Neovisne istrage otkrile su rašireno seksualno uznemiravanje onih koji su radili pod njim. Spacey je otpušten ili uklonjen iz nekoliko projekata, od kojih je najpoznatiji House of Cards, Netflixov politički triler u kojem je pet sezona glumio glavnog lika Franka Underwooda, kongresmena gladnog moći koji postaje predsjednik.

Tužiteljstvo Massachusettsa odbacilo je jednu kaznenu prijavu protiv njega, nepristojan napad i optužbu za oštećenje zbog navodnog pipanja 18-godišnjeg mladića u ljetovalištu u Nantucketu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:45