SIMBOL TJESKOBE

Munchov legendarni KRIK prodan za rekordnih 120 MILIJUNA DOLARA: U samo 12 minuta nadmetanja otišao je anonimnom kupcu

Ovo je jedna od četiri verzije 'Krika', ali jedina koja je bila u privatnom posjedu i jedina koja na okviru sadrži i Munchovu pjesmu
 AP

NEW YORK - Legendarni 'Krik' (1895.) norveškog ekspresionista Edvarda Muncha postao je najskuplje djelo ikad prodano na aukciji nakon što je u srijedu prodan na dražbi kuće Sotheby's u New Yorku za rekrordnih 120 milijuna dolara, točnije 119,92 milijuna.

Prodaja u dupko punoj dvorani aukcijske kuće Sotheby's trajala je samo 12 minuta, a dražba je povremeno rasla više od 10 milijuna u minuti. Sedam kupaca se žestoko borilo za to ključno djelo, procijenjeno na 80 milijuna dolara. Ime kupca nije objavljeno. Početna cijena bila je 40 milijuna dolara.

Inače, ovo je jedna od četiri verzije 'Krika', ali jedina koja je bila u privatnom posjedu i jedina koja na okviru sadrži i pjesmu koju je Munch napisao i koja objašnjava inspiraciju iza serije tih djela. Ostale tri verzije u posjedu su norveških muzeja. Sredstva od prodaje iskoristit će se za izgradnju novog muzeja, hotela i umjetničkog centra u Norveškoj, javlja BBC .

AP

Pastel nastao 1895. predstavlja muškarca koji viče, s dlanovima na ušima s krvavim nebom Osla u pozadini. Između 1893. i 1910. ekspresionist Munch (1863.-1944.) naslikao je četiri inačice te slike koja je tijekom godina postala simbol univerzalne tjeskobe.

Vjeruje se da inspiracija za 'Krik' uključuje povijest mentalne bolesti u Munchovoj obitelji, koje se i sam pribojavao. Sestra mu je završila u psihijatrijskoj ustanovi netom prije nego je započeo ovu seriju djela, a vjeruje se da su utjecaja imali i doslovni krikovi koje je često mogao čuti u svom susjedstvu, s obzirom da je stanovao i blizu ustanove u kojoj mu je bila smještena sestra i blizu lokalne klaonice, piše BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 03:28