VRATILI SE U IRAK

MUNJEVITA AKCIJA AMERIČKIH KOMANDOSA S Kurdima napali ISIS, ali pritom im sedogodilo nešto što ne pamte od 2011.

Arhivska fotografija
 John Moore / Getty Images / 2007 Getty Images

Američki i kurdski komandosi izveli su zajedničku akciju protiv ISIS-a u gradu Hawija na sjeveru Iraka, piše New York Times . Oslobodili su sedamdesetak kurdskih talaca i uhvatili nekoliko boraca Islamske države, ali je tijekom akcije poginuo i neidentificirani američki vojnik, prvi u Iraku od 2011. godine, kad se vojska SAD-a povukla iz te države.

Izvor iz Pentagona također je otkrio da je u akciji ubijeno nekoliko boraca Islamske države, među njima i dva visoko rangirana zapovjednika. Oslobođenim zarobljenicima prijetila je sigurna smrt, dodaje se. Da je došlo do napada potvrdili su i irački službenici s područja gdje se akcija spašavanja odigrala, s time da su otkrili i dodatne detalje o napadu.

Akcija je započela helikopterskim desantom komandosa u blizini zatvora ISIS-a u Hawaji, s tim da su kurdski specijalci bili na čelu, a odmah iza njih američki. Pritom su zračnim napadima odsječeni putevi za bijeg borcima ISIS-a, a blizu zatvora uslijedio je okršaj komandosa s militantima.

Najmaldin Karim, guverner iračke provincije Kirkuk u kojoj se akcija odvila rekao je: "Uspješno su odsjekli ceste i provalili u zatvor. Odveli su i neke zatočenike sa sobom."

Inače, ova je operacija tek dio šire inicijative Amerikanaca i njihove koalicije, a koja za cilj ima vratiti čim više teritorija od Islamske države. Također, ovo je bila prva akcija američkih komandosa protiv ISIS-a na teritoriju Iraka, dok su u Siriji već izveli nekoliko napada na ciljeve u Islamskoj državi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:32