PROTIV TERORIZMA

MUNJEVITA AKCIJA 'DAMASK': U BiH uhitili vehabije koji su pokušali otići na teritorij Islamske države

Akcija kodnog naziva "Damask" provedena je noćas na šest lokacija na području Sarajeva, Maglaja, Bužima i Velike Kladuše
 Klix.ba

SARAJEVO - Šest osoba je uhićeno u protuterorističkoj akciji djelatnika SIPA-e i Granične policije Bosne i Hercegovine, javljaju bosanski mediji.

Akcija kodnog naziva "Damask" provedena je noćas na šest lokacija na području Sarajeva, Maglaja, Bužima i Velike Kladuše gdje je pretraženo nekoliko objekata s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti u daljnjoj istrazi.

Policija je privela šest osoba, pripadnika selefijskog pokreta, u pokušaju odlaska na ratišta u Siriju.

Pripadnici SIPA-e su akciju počeli sinoć kada su na sarajevskoj zračnoj luci uhićeni Nevad Hušidić i Merim Keserović iz Velike Kladuše koji su pokušali preko Istambula otići na teritorij Islamske države.

Prema javljanju Federalne TV, treća osoba privedena je u svom domu u Sarajevu. U nastavku akcije na području Sarajeva sinoć su slobode lišene osobe inicijala M. K. (1996), N. H. (1986) i E. T. ( 1964), dok su jutros na području Maglaja i Bužima slobode lišene osobe inicijala A. I. (1992), H. E.(1981) i R. I. (1953), piše Klix.ba .

Uhićene, inače članova radikalnih vjerskih pokreta, se tereti za kazneno djelo financiranja terorističkih aktivnosti, organiziranje terorističke grupe te kazneno djelo protuzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Tužiteljstvo BiH naglasilo je kako je akcija rezultat odlučnosti Tužiteljstva i policijskih i sigurnosnih agencija u borbi protiv terorizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 14:22