KAZNA EU ZA DIKTATORA

Munjeviti udar na Lukašenka: ‘Ovo je bio državni terorizam, morali smo djelovati smjesta!‘

Zbog osjetljivosti teme lideri, među kojima je i Plenković, na sastanak nisu smjeli unositi mobitele
Angela Merkel, Emanuel Macron, avion Ryanaira i Aleksandar Lukašenko
 Afp/Profimedia/Sputnik

Lideri EU su iza zatvorenih vrata, a zbog osjetljivosti teme i bez ikakvih telefona ili mobitela, dogovorili odgovor protiv bjeloruskog diktatora Aleksandra Lukašenka zbog poteza koji su mnogi nazvali “otmicom” civilnog zrakoplova iz jedne EU države koji je letio iz Atene u Vilnius.

Za EU, kojoj za ovakve odgovore često trebaju tjedni, pa i mjeseci, može se reći da je ovog puta brzo djelovala. I nije moglo biti drugačije jer je ovo situacija bez presedana, a ujedno i velika pljuska i provokacija protiv Europske unije.

Naime, avion je letio iz glavnog grada jedne članice EU u glavni grad druge članice, a na njemu su uglavnom bili državljani Europske unije. Prisilno prizemljenje je nazvano “otmicom” pa i “državnim terorizmom” od strane nekih EU dužnosnika. Zato su lideri bili primorani prihvatiti zajedničku izjavu jer bi čak i odgoda od jednog dana bila još veći udarac ionako lošem imidžu EU u vanjskoj politici.

U zaključcima se navodi da Europsko Vijeće traži trenutačno oslobađanje Romana Protaševiča i Sofie Sapege i jamčenje njihove slobode kretanja.Također se traži i od međunarodne Organizacije za civilno zrakoplovstvo da hitno istraži ovaj neprihvatljivi incident bez presedana te poziva Vijeće da usvoji dodatni popis osoba i kompanija prema kojima će se primijeniti relevantne mjere u postojećem okviru sankcija.

Nadalje, u zaključcima se poziva Vijeće da usvoji dodatne ciljane ekonomske sankcije protiv Bjelorusije i poziva Visokog predstavnika i Komisiju da u tom pravcu daju prijedlog bez kašnjenja.

Na kraju, zaključci pozivaju avioprijevoznike iz EU da izbjegavaju zračni prostor Bjelorusije te se poziva Vijeća da usvoji neophodne mjere za zabranu letova u EU zračnom prostoru za avione iz Bjelorusije i pristup zračnim lukama u EU za takve avione.

Izražava se i solidarnost Latviji po pitanju neopravdanog protjerivanja latvijskih diplomata iz Bjelorusije. Na kraju se navodi da će Europsko vijeće nastaviti pratiti ovo pitanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 00:12