UHIĆENJA PRIPADNIKA HVO-A

MUP REPUBLIKE SRPSKE DEMANTIRAO NOVE OPTUŽBE 'Nema ništa novo još od 2010. Čekamo sljedeće poteze Tužiteljstva...'

 Tom Dubravec / HANZA MEDIA

MOSTAR - Glasnogovornica Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske Mirna Miljanović opovrgnula je u petak navode da su Tužiteljstvu BiH upućeni novi izvještaji protiv hrvatskih generala i časnika za ratne zločine počinjene nad Srbima.

"Mi smo podnosili te izvještaje, više njih, od 1996. do 2010. Međutim, nema ništa novo od tada. Od Tužiteljstva čekamo sljedeće poteze", rekla je Miljanović za Hinu.

Upitana o navodima beogradskih Večernjih novosti da je MUP RS-a kazneno prijavio 16 hrvatskih generala, među kojima su i Ante Gotovina i Damir Krstičević, glasnogovornica MUP-a RS-a kazala je da posljednjih šest godina nije bilo nikakvih prijava te da joj nije poznato otkuda takve informacije dolaze.

"Duže razdoblje ništa novo nije predavano. Sve je sada na Tužiteljstvu BiH da odluči o prijavama koje su dostavljene", dodala je.

Po medijskim navodima navodne nove prijave su podnesene zbog zločina, počinjenih u rujnu i listopadu 1995. u sklopu operacija Maestral i Južni Potez, koje su na teritoriju BiH zajednički izvodile postrojbe HV-a i HVO-a odmah nakon okončanja akcije Oluje. Osumnjičeni generali bi, ako uđu na teritorij Bosne i Hercegovine, trebali biti uhićeni, navele su Večernje novosti. No, takvu informaciju u MUP-u RS-a nisu mogli potvrditi. Iz Državnog odvjetništva BiH ranije tijekom dana najavili su da će se pisanim putem očitovati o medijskim navodima, no odgovor za sada nije uslijedio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2023 14:32