NAPETO U EGIPTU

MURSI 'Ja sam predsjednik, smijenjen sam u vojnom udaru i nemate mi pravo suditi'

Prije svega nekoliko dana trojica sudaca odstupila su s dužnosti jer nisu željela sudjelovati u procesu protiv Mursija, a prosvjednici ispred Vrhovnog ustavnog suda skandiraju da je Mursijevo suđenje prevara

KAIRO - Nakon više sati zakašnjenja u Kairu je danas počeo suđenje u vojnom udaru svrgnutom egipatskom predsjedniku Muhamedu Mursiju te četrnaestorici čelnih ljudi Muslimanske braće.

"Ja sam predsjednik Egipta i smijenjen sam u vojnom udaru protiv svoje volje", izjavio je odmah na početku ročišta Mursi te zatražio da mu omoguće obavljati poslove legitimnog šefa države. "Nemate mi pravo suditi, jer ja sam vaš predsjednik", kazao je u svom obraćanju sucima te dodao da bi trebali suditi "vođama vojnog udara".

Prije svega nekoliko dana trojica sudaca odstupila su s dužnosti jer nisu željela sudjelovati u procesu protiv Mursija i ostalim pripadnicima Muslimanskog bratstva.

Predsjednik sudskog vijeća na samom je početku od Mursija zatražio da obuče zatvoreničko odijelo te dao kratku pauzu ne bi li zatočeni političar to napravilo. Mursija i ostale optužnica tereti za poticanje na ubojstva prosvjednika u prosincu prošle godine i mogli bi, budu li osuđeni, dobiti i smrtnu kaznu.

Prijelazne su vlasti su, bojeći se danas nereda, angažirale više od 20 000 policajaca i vojnika. Vojska je bodljikavom žicom zapriječila sve ulaze na trg Tahrir. Za sada je poznato da je uhićeno najmanje pet Mursijevih pristalica ispred suda gdje se održava suđenje.

Prosvjednici ispred Policijske akademije u Kairu, gdje se održava suđenje svrgnutom predsjedniku Morsiju (foto: Khaled Desouki / AFP)

Prosvjednici ispred Vrhovnog ustavnog suda skandiraju da je Mursijevo suđenje prevara te "svi smo mi uz predsjednika" i "narod pozdravlja predsjednikov otpor", javlja Al Jazeera.

Mursi je do suda dopremljen helikopterom. U istoj se zgradi održavaju i ročišta u procesu protiv Mursijeva prethodnika, Hosnija Mubaraka koji je 30 godina vladao Egiptom.

Mursijevo pojavljivanje u sudnici bio je njegov prvi izlazak u javnost otkako je 3. srpnja svrgnut i zatočen. Od tada do danas gotovo da i nije imao kontakta s vanjskim svijetom. Izvori iz Muslimanske braće kažu da mu nije dopušteno kontaktirati odvjetnike te da je svega dva puta mogao nazvati obitelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 04:01