REPORT GOJKA DRLJAČE

Musk nije napao samo Zelenskog, našao je i vremena da se obruši na Nijemce. A oni su mu vrhunski odbrusili

Najbogatiji poduzetnik planeta podupire ekstremno desne narative talijanske premijerke Meloni i njemačkog AfD-a

Elon Musk

 Bryan Olin Dozier/Zuma Press/Profimedia/Bryan Olin Dozier/zuma Press/profimedia

Elon Musk počeo je koristiti svoju društvenu mrežu X (bivši Twitter) za obračun s dijelom europskih političara na sličan način na koji je zauzimao pozicije u američkim javnim raspravama; sada je po pitanju migranata stao na stranu ekstremno desne vlade Giorgie Meloni protiv Njemačke i nevladinih organizacija. Objava Elona Muska, u kojoj je optužio njemačke vlasti da podržavaju organiziranu isporuku migranata na talijanski teritorij, izazvala je nešto manju pažnju nego ona u kojoj je pomalo otrovno zafrkavao ukrajinskog predsjednika Zelenskog pitanjem je li prošlo 5 minuta, a da nije tražio milijardu (dolara), ali ima barem podjednaku političku težinu.

Dok je Muskova javna poruka Zelenskom, koja je zgranula Ukrajince, bila u skladu s odlukom Sjedinjenih Država da srežu planirano financiranje Ukrajine za 5 milijardi dolara, dojam je da Muskovi ispadi na X-u imaju vulgarniju populističku agendu koja podržava radikalnu desničarsku retoriku bivše neofašistice Meloni, ali i podupire ekstremno desni aktivizam njemačkog AfD-a (Alternative za Njemačku).

Musk se i u Americi počeo zalagati za zaustavljanje imigracijskih procesa, restrikcije te sprečavanje prekograničnih prelazaka. Poput desničarskog političara iz tabora Donalda Trumpa prošlog je tjedna otputovao na američku granicu s Meksikom, gdje se sastao s više lokalnih političara i predstavnicima policije te je u osnovi provodio anti-imigrantsku kampanju. Bit će intrigantno pratiti koliku će potporu dobiti Muskove desničarske inicijative na europskom teritoriju. Za sada je Musk pokrenuo vrlo ozbiljan javni sukob s njemačkom Vladom.

Sukob s Njemačkom Elon Musk otvorio je pitanjem na X-u „Je li njemačka javnost svjesna ovoga?“, a ispod tog pitanja stavio je objavu radikalnog korisnika RadiGenoa koja donosi video kako nevladine organizacije na moru spašavaju migrante. Taj čin humanosti korisnik RadioGenoa, kojeg Musk očigledno simpatizira, smatra krajnje problematičnim; tvrdi da se radi o prikupljanju migranata koji se potom ‘istovaruju‘ u Italiji. Ustvrdio je da te nevladine organizacije financira Njemačka te je konstatirao kako se nada da će AfD dobiti izbore te tako „zaustaviti ovo europsko samoubojstvo“. Muskova objava imala je 73,6 milijuna pregleda.

Musk nije dugo čekao odgovor njemačke vlade na provokativno pitanje je li njemačka javnost svjesna zbivanja s migrantima. Javilo se njemačko ministarstvo vanjskih poslova koje je na prozivku, odnosno pitanje financira li Njemačka nevladine organizacije koje prebacuju migrante u Italiju, jednostavno konstatiralo: „Da. I to se zove spašavanje života“.

Musk nije mogao odšutjeti britku reakciju njemačkih vlasti pa je nastavio prepisku: „Znači vi ste zapravo ponosni na to. Iskreno, sumnjam da veći dio njemačke javnosti podržava ovo. Jeste li proveli ankete? Sigurno je da Njemačka ovim ruši suverenost Italije ako prebacuje ogromni broj ilegalnih migranata na talijansko tlo?... To ima vibru invazije…“

Drugim riječima, Musk podržava javni populistički bijes Vlade bivše neofašistice Meloni, koja napada njemačke humanitarne udruge zbog misija spašavanja migranata na Mediteranskom moru. Meloni tvrdi da upravo takvi humanitarni pothvati ohrabruju migrante na opasne prelaske. Prošli mjesec Meloni se javno naljutila na njemačkog kancelara Olafa Scholza zbog obnove financiranja nevladinih organizacija koje pomažu migrantima jer se radi o „iznimnom migracijskom pritisku“. Logika je talijanske premijerke kako bi migranti, ako njemačka vlada financira njihovo spašavanje, trebali biti odvođeni u Njemačku, a ne Italiju. Tvrdi kako politika njemačkih vlasti „ima direktni utjecaj na pristizanje brodova s migrantima, što ne samo da povećava teret za Italiju, nego i povećava rizik tragedija na moru“. Dakle, oni koji spašavaju migrante, u glavi bivše neofašistice, krivi su za nove tragedije na moru. Istodobno, Meloni je ozakonila status desetaka tisuća migranata u Italiji, jer Italiji sasvim razvidno treba mlađa radna snaga te je njena retorika u osnovi krajnje licemjerna.

S druge strane, Nijemci tvrde kako Italija svjesno odbija propisno registrirati migrante, koji potom završavaju u Njemačkoj. Njemačka je preuzela obvezu da preuzme dio migranata spašenih na Mediteranskom moru.

Uplitanje Muska u europski problem s migrantima zapravo otkriva dubinu europskih podjela po tom osjetljivom pitanju. Neki su toliko bijesni na Muska da čak zazivaju zabranu propagande na društvenim mrežama tj. svojevrsnu cenzuru, iako je nejasno zašto bilo tko misli da će zabrane oslabiti neofašiste ili neonaciste. „Jan Philip Albrecht, supredsjedavajući Zaklade Heinrich Böll, koja je bliska Zelenima, optužio je Muska da je pokrenuo ‘pro-AfD kampanju‘. Pišući na X-u, pozvao je predsjednicu Europske komisije Ursulu von der Leyen da ‘zaustavi izbornu propagandu‘ na toj platformi - inače ‘možemo otpisati otporan i demokratski javni prostor u EU‘“, piše FT.

Intrigantno je s kojom lakoćom Musk zaboravlja što se događa migrantima na Mediteranskom moru kad se de facto stavlja na stranu bivše neofašistice i AfD-a. Ponekad slike govore više od riječi.

image

Migranti umiru na moru

X/screenshot/

S obzirom na to da je iz jako bogate obitelji, Elon Musk nikada nije morao bježati od neimaštine ili fizičkog terora, otisnuti se s desecima drugih očajnika na truli brod, kako bi jednog dana možda vidio bolji život.

I Njemačkoj i Italiji potrebna je nešto jeftinija radna snaga koju sigurno trenutačno ne mogu naći na europskom tržištu rada, ali desničarske stranke u migrantima (ksenofobiji, rasizmu…) vide lak način za populističko skupljanje kapitalnih političkih poena, a Musk im osigurava snažnu podršku, iako upravo te ekstremne stranke mogu uvesti Europu u apsolutni političko-ekonomski kaos s teškim socijalnim posljedicama.

Manje od 8 posto migranata spašeni su uz pomoć nevladinih humanitarnih organizacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. srpanj 2024 06:57