KIJEV POBJESNIO

Musk objavio prijedlog za mir u Ukrajini, obio mu se o glavu: ‘Evo vam vrlo diplomatski odgovor - odj**ite!‘

Sad niti jedan Ukrajinac neće kupiti tvoje je**no sranje od Tesle. Pa sretno, napisao mu je ukrajinski veleposlanik u Njemačkoj

Elon Musk; u krugu: Volodimir Zelenski

 /Handout/Ukrainian Presidential Press Service/Afp

Milijarder i tehnološki mag Elon Musk u ponedjeljak je izazvao bijes među najvišim ukrajinskim dužnosnicima nakon što je na Twitteru objavio svoje viđenje najvjerojatnijeg ishoda ruske invazije na Ukrajinu. Pritom je sve pretvorio u svojevrsnu bizarnu mini anketu u kojoj se njegovi pratitelji mogu izjasniti slažu se ili ne s njegovim mišljenjem.

Prema Musku, Krim, koji je Rusija silom anektirala 2014. godine, trebao bi se trajno predati Rusiji, a valjalo bi osigurati i opskrbu vodom za spomenuti poluotok; u četiri regije istočne Ukrajine, u kojima je Rusija održala lažne referendume prije nezakonitog pripajanja, treba organizirati nove referendume, ali ovaj put u organizaciji UN-a; Ukrajinu također treba prisiliti da ostane "neutralna".

Nije trebalo dugo čekati da Musku na Twitteru vlastitom "anketom" odgovori i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

- Koji Elon Musk vam se više sviđa - onaj koji podržava Ukrajinu ili onaj koji podržava Rusiju - napisao je.

Podsjetimo da je Musk na početku ruske invazije stekao status narodnog heroja u Ukrajini i to nakon što je njegov satelitski komunikacijski sustav Starlink omogućio ukrajinskoj vojsci da zaobiđe internetske prekide koji su paralizirali zemlju.

No njegova nova objava na Twitteru promijenila je diskurs.

- Od**bite, to bi bio moj vrlo diplomatski odgovor vama. Jedini ishod sad je takav da niti jedan Ukrajinac NIKAD neće kupiti tvoje je**no sranje od Tesle. Pa sretno vam bilo - napisao mu je ukrajinski veleposlanik u Njemačkoj Andrij Melnjik.

Uslijedili su i drugi komentari.

- Dragi Elone Musku, kad netko pokuša ukrasti kotače vaše Tesle, to ga ne čini zakonitim vlasnikom automobila ili kotača. Samo kažem - napisao je na Twitteru Gitanas Nausėda, predsjednik Litve.

- Elone Musku, evo bolji mirovni plan.

1. Ukrajina oslobađa svoje teritorije. Uključujući i aneksirani Krim.

2. Rusija prolazi demilitarizaciju i obaveznu denuklearizaciju tako da više ne može ugrožavati druge.

3. Ratni zločinci završe na međunarodnom sudu.

Glasujmo? - objavio je Mihajlo Podoljak, ukrajinski novinar i savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog, a poslije je dodao i ovo: "Tesla je sigurno dobar auto. Ali danas više volim HIMARS".

- Ljudi, Elon Musk jednostavno je napisao glupost na Twitteru o stvari o kojoj nema pojma. Taj neuspjeli pokušaj sranja od objave zaslužuje ismijavanje dok ne padne u zaborav, ali nema smisla od njega sad stvarati neprijatelja - zaključio je ukrajinski novinar Ilija Ponomarenko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:54