NOVI PRIJEDLOG

Musk sad ima rješenje i za Kinu i Tajvan: ‘Vjerojatno neće sve učiniti sretnima, ali...‘

Moja preporuka bila bi da se izmisli posebna administrativna zona za Tajvan koja je razumno prihvatljiva, rekao je milijarder

Elon Musk

 PATRICK PLEUL/dpa-Zentralbild POOL/dpa Picture-Alliance via AFP

Milijarder Elon Musk predložio je u petak da bi se napetosti između Kine i Tajvana mogle riješiti tako da se dio kontrole nad Tajvanom preda Pekingu, nekoliko dana nakon što je govorio o mogućem dogovoru između Rusije i Ukrajine radi okončanja rata, što su mnogi u Ukrajini osudili.

"Moja preporuka... Bila bi da se izmisli posebna administrativna zona za Tajvan koja je razumno prihvatljiva, vjerojatno neće sve učiniti sretnima", rekao je Musk, najbogatija osoba na svijetu, u intervjuu za Financial Times objavljenom u petak. Musk je to izjavio na pitanje o Kini, gdje njegova tvrtka za električne automobile Tesla upravlja velikom tvornicom u Šangaju.

Peking, koji tvrdi da je demokratski Tajvan jedna od kineskih provincija, odavno se obvezao dovesti Tajvan pod svoju kontrolu i nije isključio mogućnost korištenja sile kako bi postigao taj cilj. Tajvanska vlada strogo se protivi kineskim težnjama i kaže da isključivo 23 milijuna stanovnika te otočke države mogu odlučivati o njezinoj budućnosti.

"I moguće je, a mislim i vjerojatno, u stvari, da bi mogli postići sporazum blaži nego Hong Kong", rekao je Musk.

Kina je Tajvanu ponudila sustav "jedne zemlje, dva sustava", što je model autonomije sličan onome koji ima Hong Kong, no njega je odbacila većina političkih stranaka u Tajvanu i ne uživa javnu podršku, osobito nakon što je Peking uveo strogi zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu 2020.

Ministarstvo vanjskih poslova Tajvana odbilo je komentirati Muskove izjave, no viši tajvanski dužnosnik, upoznat sa sigurnosnom situacijom u regiji, za Reuters je rekao da "Musk mora pronaći političkog savjetnika bistre glave".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2023 22:11