PREKINUO ŠUTNJU

Musk se napokon oglasio nakon što je 10 milijuna tviteraša glasalo za njegov odlazak: ‘Ispričavam se...‘

Kazao je kako smatra ‘zanimljivim‘ sugestije da su rezultati glasanja iskrivljeni zbog silnih lažnih računa

Anketa Elona Muska na Twitteru

 Chris Delmas/Afp

Elon Musk oglasio se na Twitteru prvi puta otkako je 10 milijuna ljudi, u anketi koju je sam postavio, glasovalo da odstupi s pozicije direktora te društvene mreže. Kazao je kako će ubuduće samo oni koji imaju plavu kvačicu moći glasati o promjenama u politici te tvrtke, piše Guardian.

‘Idemo naprijed, glasat će se o nekim važnim promjenama. Ispričavam se. Neće se više ponoviti‘, kazao je Musk.

Podsjetimo, u nedjelju je Musk pitao korisnike Twittera treba li odstupiti s mjesta direktora kompanije te je obećao da će se povinovati rezultatima ankete. Kad je glasanje u ponedjeljak završilo, nekih 57,5 posto glasača reklo je da treba odstupiti.

Iako je inače vrlo aktivan na toj platformi, Musk nije odmah reagirao na rezultate glasanja. No napokon je prekinuo šutnju i kazao kako smatra ‘zanimljivim‘ sugestije da su rezultati glasanja iskrivljeni zbog silnih lažnih računa.

Na sugestiju jednog korisnika da bi u glasovanju o važnim odlukama za samu platformu trebali sudjelovati samo oni koji imaju plavu kvačicu, Musk je odgovorio: ‘Dobra ideja. Twitter će učiniti tu promjenu.‘

Twitterova plava kvačica, odnosno Twitter Blue, je oblik pretplate putem koje se dobije verificirana plava oznaka na profilu.

S obzirom da je većinski vlasnik privatne kompanije, nitko ne može prisiliti Muska da odstupi, no niz zbunjujućih odluka posljednjih nekoliko dana doveli su do toga da podršku Musku uskrate i neki koji su ga ranije u svemu podržavali.

Nakon odluke da deaktivira Twitter račun koji je pratio kretanje njegovog privatnog zrakoplova, uslijedile su masovne suspenzije kritički nastrojenih novinara koji su o tome izvještavali. To je dovelo do egzodusa nekih inače vrlo angažiranih korisnika na druge društvene mreže, najviše na glavnog takmaca Mastodon, čiji je Twitter račun također suspendiran nakon što su objavili putanju Muskovog aviona.

U nedjelju je Musk reagirao zabranom linkanja na druge društvene mreže, uključujući Mastodon, Facebook i neke druge platforme poput Nostr, kojeg koristi i osnivač Twittera Jack Dorsey te Linktree koji vole mnogi influenceri.

Do kraja dana zabrana je ukinuta, a Musk je rekao: ‘Idemo naprijed, glasat će se o nekim važnim promjenama. Ispričavam se. Neće se više ponoviti.‘

Musk je i ranije na Twitteru često koristio ankete za potvrđivanje važnih odluka. Tako je nakon jedne ankete 2021. prodao desetinu svojih dionica u Tesli, vratio račun Donalda Trumpa nakon druge i ponovno aktivirao niz suspendiranih računa nakon treće ankete. ‘Vox Populi, Vox Dei‘ (‘Glas naroda, Božji glas‘, prev.), tvitao je Musk nakon ankete o povratku Trumpa na Twitter.

Međutim, u mnogim je slučajevima Musk ostavljao dojam kao da je već odlučio o ishodu prije objavljivanja ankete. Na primjer, prodaju svog udjela u Tesli najavio je mnogo prije nego što je to stavio na glasovanje, a o njegovom planu da vrati Trumpa raspravljalo se prije nego što je uopće kupio Twitter.

Ideja o odlasku s mjesta izvršnog direktora također je bila nagoviještena puno prije objave ankete na Twitteru. 16. studenog rekao je sucu iz Delawarea da planira smanjiti vrijeme koje provodi na Twitteru i ‘s vremenom naći nekog drugog tko će voditi Twitter‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. veljača 2023 11:05